aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paskyrė Čečėnijos laikinuoju prezidentu 30 metų Ramzaną Kadyrovą, kuris iki šiol buvo šios Šiaurės Kaukazo respublikos premjeras.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas
© Reuters/Scanpix
Prieš tai V. Putinas priėmė ligšiolinio Čečėnijos prezidento Alu Alchanovo atsistatydinimą. Jis paskirtas Rusijos Federacijos teisingumo ministro pavaduotoju.

A. Alchanovo kadencija turėjo baigtis 2008 metais. Prieš jo atsistatydinimą sklido gandai, jog jis pasitrauks iš posto, kad būtų galima surengti naujus rinkimus.

Spėjama, kad juose pagrindinis kandidatas bus būtent R. Kadyrovas, Kremliaus remiamas pirmojo promaskvietiško respublikos prezidento Achmado Kadyrovo, žuvusio per teroro aktą Grozne 2004 metais, sūnus.

R. Kadyrovui spalį sukako 30 metų, tad dabar pagal konstituciją jis jau gali kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose.

1976 metais gimęs R. Kadyrovas greta tėvo kovojo su rusais per pirmąjį Čečėnijos karą. Vėliau abu perėjo į jų pusę. Po tėvo žūties Ramzanas buvo paskirtas vicepremjeru ir iš esmės vadovavo Čečėnijos vyriausybei. Premjeru jis tapo 2006 metų kovą, kai tuometinis ministrų kabineto vadovas Sergejus Abramovas pakliuvo į sunkią avariją.

Tėvui atėjus į valdžią, R. Kadyrovas suorganizavo saugumo tarnybą, kurią daugiausia sudarė amnestuoti separatistai, ir tapo jos vadovu. Ji iš esmės virto privačią Kadyrovų klano armija. Žmogaus teisių gynėjai kaltina ją žmonių žudymu, grobimu ir kankinimu.

R. Kadyrovas kontroliuoja pelningiausius Čečėnijos ekonomikos sektorius, turi daug akcijų naftos pramonėje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.