aA
Prieš priimdama sprendimus dėl pozicijos derybose su Rusija dėl tranzito į šios šalies Kaliningrado sritį ateities, Europos Komisija konsultuosis su Lietuva bei Lenkija ir sieks jų pritarimo.
Question
Taip teigia Europos Sąjungos išorės ryšių komisaras Chrisas Pattenas antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui atsiųstame laiške, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Komisaras laiške priminė, kad vykdydama ES viršūnių susitikime Sevilijoje birželį priimtus sprendimus, Europos Komisija pirma konsultuosis su Lietuva bei Lenkija ir tik po to teiks pasiūlymus ES valstybėms narėms dėl Kaliningrado srities ateities.

Stodama į ES, Lietuva įsipareigojo suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, todėl kitų metų sausį panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 m. liepos 1 d. vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis taps izoliuota. Pastaraisiais mėnesiais Maskva suaktyvino politinį spaudimą Lietuvai ir Europos Sąjungai, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus liepos pradžioje pareiškė, kad Rusijos siekis užtikrinti savo piliečiams kuo paprastesnes tranzito sąlygas nebus tenkinamas nei Lietuvos suvereniteto, nei Europos teisės sąskaita.

Europos Komisijos atstovai yra pareiškę, kad dėl Kaliningrado srities būtina siekti sprendimo, kuris nepažeistų Lietuvos suverenumo ir neprieštarautų Šengeno sutarties reikalavimams.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais. Ch.Patteno laiškas yra atsakas į A.Valionio laišką ES išorinių ryšių komisarui, kurį ministras išsiuntė birželio 28 dieną.

Laiške A.Valionis pakartojo, kad Lietuva laikysis su ES pasiektų susitarimų vizų politikos klausimais, leidžiančių Lietuvai kaip galima greičiau įsijungti į Šengeno erdvę, kurioje panaikintos vidinės valstybių sienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.