aA
JAV miręs garsus lietuvių poetas Bernardas Brazdžionis bus laidojamas liepos 31 dieną Kaune. Tai antradienį BNS sakė kultūros viceministrė Ina Marčiulionytė.
Poeto balzamuoti palaikai į Lietuvą bus atvežti šį sekmadienį. Pirmadienį atsisveikinti su B.Brazdžioniu bus galima Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje, antradienį - Kauno Arkikatedroje.

B.Brazdžionis bus laidojamas Kauno Petrašiūnų kapinių panteone valstybės lėšomis. Poetas mirė liepos 11 dieną po sunkios ligos savo namuose Los Andžele, eidamas 96-uosius metus.

Los Andžele su B.Brazdžioniu buvo atsisveikinta liepos 17 dieną. Klasikinės lietuvių literatūros antologijoje B.Brazdžionis vadinamas vienu iškiliausių lietuvių poetų.

"Tai vienas iš nedaugelio lietuvių rašytojų, įgijusių ne vien literatūrinį statusą: jis tapo istorine figūra, simbolizuojančia lietuvių kultūros atsparumą ir pasipriešinimo dvasią negandų metais", - rašoma antologijoje.

B.Brazdžionis gimė 1907 metais vasario 2 dieną Steibekėlių kaime netoli Pumpėnų, Biržų apskrityje. 1908 metais jo šeima emigravo į JAV, bet 1914-aisiais vėl grįžo į Lietuvą. Pradžios mokyklą B.Brazdžionis lankė Žadeikiuose ir Pasvalyje. 1921-1929-aisiais mokėsi Biržų gimnazijoje.

Nuo 1924 metų B.Brazdžionis pradėjo rašyti ir spausdinti savo eilėraščius. 1929-1934 metais jis studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, taip pat pedagogiką Kauno Vytauto Didžiojo universitete, Humanitarinių mokslų fakultete. Baigęs universitetą, jis redagavo įvairius leidinius, kūrė, skelbė kritikos straipsnius ir knygų recenzijas.

1944-aisias B.Brazdžionis pasitraukė į Vakarus. Penkerius metus poetas gyveno Ravensburge (Vokietijoje), dalyvavo lietuvių tremtinių kultūriniame gyvenime, išleido poezijos rinkinių. 1949-asiais B.Brazdžionis persikėlė į JAV. Kurį laiką gyveno Bostone, dirbo Lietuvių enciklopedijos visuotinės literatūros skyriaus redaktoriumi ir linotipininku.

Persikėlęs iš Bostono į Los Andželą, 1955-1972 metais redagavo žurnalą "Lietuvių dienos". Amerikoje B.Brazdžionis išleido daug poezijos rinkinių.

B.Brazdžionis išleido apie 50 knygų ir poezijos rinkinių. Tarp jų - "Šaukiu aš tautą: piliakalnių balsai", "Meškiukas rudnosiukas", "Per pasaulį keliauja žmogus: rinktinė poezija", "Poezijos pilnatis", "Tarp žemės ir dangaus", "Šiapus ir anapus mūsų laiko" ir kitas.

Poetas dažnai rašė Vytės Nemunėlio, J.Brazaičio, J.Steibekio, B.Nardžio Brazdžionio, Jaunojo Vaidevučio slapyvardžiais.

B.Brazdžioniui 1993-aisiais įteiktas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinas, o 1998-aisiais - Gedimino 1-ojo laipsnio ordinas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.