aA
Iki savivaldos rinkimų likus vos 10 dienų, Vilniuje prisimenamas 2003 m. sostinės mero rinkimų detektyvas. Pagrindinis šių įvykių herojus – buvęs liberalcentristas, o dabar Socialdemokratų partijos ir sostinės tarybos narys Vilmantas Drėma teigia, kad ketverių metų senumo įvykiai jam iki šiol neleidžia ramiai gyventi: politikas neseniai patyręs keletą incidentų, per vieną iš jų buvo kilęs pavojus jo gyvybei.
Vilmantas Drėma
Vilmantas Drėma
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
“Gruodžio mėnesį sankryžoje prie namų mane partrenkė automobilis, vėliau buvo apvogti du mano šeimos automobiliai, o savivaldybėje per tarybos posėdį kažkas rausėsi mano lagamine. Visai tai įvyko per dvi savaites“, - pasakojo V. Drėma.

Be pavogtos magnetolos bei pluošto popierių jis teigia pasigedęs ir svarbaus dokumento – Vilniaus pramogų parko projektavimo darbų sutarties, kuri esą buvo sudaryta 2003 m. tarp jo ir įmonės „Rubicon group“.

Ši sutartis vadinamojoje Vilniaus mero rinkimų byloje prokurorų buvo vertinama kaip galimas kyšis architekto specialybę turinčiam tarybos nariui už tai, kad šis per mero rinkimus balsuotų už liberalcentristų lyderį Artūrą Zuoką. Sutartyje esą buvo numatytas atlygis už darbą – 115 000 litų.

Remdamiesi slapta įrašytais telefoniniais pokalbiais prokurorai mėgino įtikinti teismą, kad V. Drėmos paslaugos verslininkams iš tiesų nebuvo reikalingos, o sutartis sudarinėta specialiai dėl Vilniaus mero rinkimų.

Viename paviešintų 2003 metų kovo mėnesį slapta įrašytų A.Zuoko ir „Rubicon Group“ vadovo Andriaus Janukonio pokalbių pastarasis klausia, ar, "tam durneliui" "mokėti oficialiai ar neoficialiai", A.Zuokas atsako, kad "pagal sutartį", vėliau sako, jog reikia padaryti, "kad būtų gerai". Kitame pokalbyje A.Janukonis klausia A.Zuoko, ar "vaiduokliu" vadinamam asmeniui perduoti "laiškelį", "kuriame jam bus išaiškinta, kas su juo bus, jeigu jis nesąmones darys". A.Zuokas atsako, jog to daryti nereikia.

Kaip žinia, teismas šioje byloje telefoninių pokalbių įkalčiais nepripažino, o pačios sutarties niekas niekada nematė. V. Drėma tikino ją pametęs.

„Pernai, rūsyje tvarkydamas senus popierius, radau šią sutartį. Nežinodamas ką su ją daryti, kelias savaites visur nešiojausi su savimi, kol sutartį kažkas iš manęs pavogė. Turiu pasidaręs kopiją ir svarstau, ar pateikti ją prokurorams“, - ketvirtadienį pasakojo V. Drėma.

Prieš ketverius metus prasidėjusi istorija baigėsi tuo, kad liberalcentristų lyderis A. Zuokas vis dėl to buvo išrinktas sostinės meru, o buvęs jo partijos bendražygis V. Drėma perėjo į socialdemokratų frakciją. Šios partijos sąraše šiemet jis kandidatuoja į Vilniaus miesto tarybą.

Vilniaus mero rinkimų byla jau trečią kartą bus nagrinėjama apeliacine tvarka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.