aA
Su oficialiu vizitu Estijoje viešinčiam Lietuvos premjerui Gediminui Kirkilui kelionę į Tartu sutrikdė nepalankios oro sąlygos. Dėl itin stipraus rūko virš šio miesto ketvirtadienį jam teko grįžti į Taliną.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Ministrą pirmininką ir jį lydinčią delegaciją skraidinusio lėktuvo kapitonas dar Taline informavo, kad virš Tartu yra debesų, tačiau apie rūką neužsiminė.

Po gerą pusvalandį užtrukusios kelionės paaiškėjo, kad nusileisti antrame pagal dydį Estijos mieste nebus paprasta. Tartu supančius miškus slėpė žemi debesys ir tirštas rūko sluoksnis. Įžiūrėti kelius, medžius ir sodybas pavyko tik priartėjus prie pat žemės.

"Saab 2000" jau buvo išskleidęs važiuoklę, tačiau staiga ji buvo įtraukta, o orlaivis šovė į viršų. Po keliolikos minučių, apsukus ratą virš debesų, manevras buvo pakartotas dar tris kartus.

Jau po antrojo bandymo nusileisti lėktuve subruzdo ir Lietuvos delegacijos nariai. Ambasadorius Estijoje Juozas Bernatonis ir kiti lietuviai pradėjo spręsti ką daryti - skristi tiesiai į Vilnių, ar grįžti į Taliną.

Dar keliolika minučių paskraidžius virš Tartu buvo pranešta, kad oro sąlygos dar pablogėjo.

Įgulos narių teigimu, jei Tartu oro uosto takas būtų įprasto ilgio, galbūt būtų galima nusileisti ir tokiu oru, tačiau galiausiai nuspręsta neberizikuoti, todėl "Saab 200O" apsisuko ir grįžo į Taliną.

Dėl oro išdaigų žlugo G. Kirkilo susitikimas su Tartu miesto vadovais, universiteto rektoriumi, apsilankymas Baltijos gynybos koledže.

Ketvirtadienį vidurdienį premjeras ir jo vadovaujama delegacija parskrido į Taliną, visi Tartu suplanuoti susitikimai ir renginiai buvo atšaukti. Vakarop, kaip ir planuota, G. Kirkilas turėtų grįžti į Vilnių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.