aA
Ispanijos sostinėje Madride ketvirtadienį prasidėjo teismo procesas, kuriame kaltinimai pateikti terorizmu įtariamiems asmenims, kurie, prokurorų teigimu, prieš trejus metus įvykdė teroro aktus keturiuose keleiviniuose traukiniuose, pranešė naujienų agentūros ir vietos žiniasklaida. Per išpuolius tada žuvo 191 žmogus ir beveik 2 tūkst. buvo sužeisti.
Gigantiškas plakatas su teroro akto aukų pavardėmis Madride
Gigantiškas plakatas su teroro akto aukų pavardėmis Madride, traukinių stotyje.
© Sipa/Scanpix
Šis procesas Ispanijoje vadinamas "šimtmečio procesu". Iš viso prieš teismą stojo 29 kaltinamieji.

Penkiems Maroko piliečiams, taip pat sirui ir ispanui pateikti kaltinimai 191 žmogaus nužudymu, priklausymu teroristinei grupei bei pasikėsinimu nužudyti 1755 žmones. Kiti yra kaltinami bendrininkavimu su teroristine grupe ir sprogmenų laikymu. Dauguma kaltinamųjų yra marokiečiai.

Spėjamiems pagrindiniams teroro aktų organizatoriams prokurorai reikalauja paskirti iki 40 tūkst. metų laisvės atėmimo bausmę. Tyrėjų teigimu, atsakomybė už išpuolius tenka vienai islamo teroristų kuopelei, kuriai įtaką darė tarptautinis teroristų tinklas "Al Qaeda".

Pasak advokatų, visi kaltinamieji savo kaltę neigia. Pirmasis prieš teismą stojęs egiptietis Rabei Osmanas atsisakė atsakyti į bet kokius proceso dalyvių klausimus ir pareiškė nepripažįstantis kaltinimų.

"Gerbiamasis teisėjau, su visa derama pagarba nepripažįstu jokių kaltinimų. Neketinu atsakinėti į jokius klausimus, netgi kuriuos pateiks mano gynybos advokatas", - sakė jis.

Išpuoliai Madride 2004 metų kovo 11-ąją buvo kruviniausi Ispanijos istorijoje. Septyni spėjami teroristinio akto rengėjai patys susisprogdino praėjus trims savaitėms po išpuolių, kai policija apsupo jų namą.

Šis procesas laikomas didžiausiu pastarųjų metų Ispanijos istorijoje. Jis vyksta laikantis griežčiausių saugumo priemonių. Manoma, kad jis užtruks iki birželio. Ketinama apklausti per 500 liudytojų. Vien kaltinamąjį aktą sudaro 100 tūkst. puslapių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.