aA
Didžiojoje Britanijoje Kenterberio arkivyskupu ir dvasiniu 70-ies milijonų pasaulio anglikonų vadovu antradienį paskirtas radikalių pažiūrų Rowanas Williamsas. "Karalienė Elizabeth paskyrė Rowaną Douglasą Williamsą", - sakoma vyriausybės pranešime spaudai.
Rowan Williams
Per spaudos konferenciją Londone R.Williamsas sakė: "Man suteikta didžiulė atsakomybė, ir ją galiu vertinti tik su tam tikra pagarbia baime ir dėkingumu už tai, kad buvau laikomas jos vertas".

Atvirai savo nuomonę reiškiantis R.Williamsas, kuris ne kartą kritikavo premjero Tony Blairo (Tonio Blero) vyriausybę ir remia dvasininkus homoseksualistus bei moterų įšventinimą į vyskupes, pakeis spalio mėnesį atsistatydinti turintį George'ą Carey (Džordžą Kerį), kuris Kenterberio arkivyskupu buvo 11 metų.

R.Williamsas gimė 1950-aisiais Velse, o būdamas 36 metų tapo jauniausiu Oksfordo universiteto teologijos profesoriumi. 1992 metais jis buvo įšventintas Monmuto vyskupu, o 2000-aisiais - išrinktas Velso arkivyskupu.

Dėl liberalių R.Williamso pažiūrų kai kurie konservatyvieji krikščionys mano, kad jo paskyrimas 104-uoju Kenterberio arkivyskupu gali suskaldyti Anglikonų Bažnyčią.

Tačiau kalbama, kad velsietis R.Williamsas, kuris yra vedęs ir turi du vaikus, savo liberalią poziciją pasaulietiniais klausimais derina su konservatyviomis teologinėmis pažiūromis.

R.Williamsas taip pat kritikavo JAV vadovaujamą karinę kampaniją Afganistane, kuri buvo surengta po rugsėjo 11-osios, ir sakė, kad ji yra "moraliai suteršta". Praėjusią savaitę arkivyskupas pasirašė laišką, smerkiantį galimą Irako puolimą, kuris būtų "nemoralus ir neteisėtas".

Antradienį, savo paskyrimo dieną, R.Williamsas taip pat kritikavo vartotojišką visuomenę ir sakė, kad ji gadina jaunus žmones bei pernelyg anksti supažindina juos su seksualiniu gyvenimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.