aA
Seimo Antikorupcijos komisija vakar patvirtino išvadas dėl Kauno miesto savivaldybės veiklos ne pagal paskirtį panaudojant kelių priežiūros ir plėtros programos fondo lėšas, kuriomis buvo įrengtas Fredos miestelio gyvenamasis kvartalas.
Arvydas Garbaravičius
Arvydas Garbaravičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Komisijos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys pabrėžė, kad surinkta medžiaga rodo, jog už 2,5 mln. litų leidusi nutiesti privataus kvartalo gatves ir pėsčiųjų takus Kauno valdžia galbūt pažeidė įstatymus.

"Komisija nusprendė, kad mieste buvo sukurta terpė piktnaudžiauti tarnyba ir galbūt korupcinei veiklai neskaidriai panaudojant valstybės lėšas. Miestui vadovauja ne bendruomenės atstovai, o vietos valdininkų mini klanas, kuris dėl labai silpnos vidaus kontrolės tarnavo savo interesams", - sakė Seimo Antikorupcijos komisijos narė Violeta Boreikienė.

Komisija nusprendė surinktą medžiagą perduoti Generalinei prokuratūrai ir prašyti atlikti tyrimą dėl Kauno miesto savivaldybėje galbūt padarytų korupcinių veiksmų, ginant viešąjį interesą spręsti valstybei padarytos materialinės žalos atlyginimo klausimą. Medžiaga taip pat bus perduota nagrinėti ir įvertinti Kauno savivaldybės tarybai.

Be to, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos prašoma ištirti, ar Kauno meras Arvydas Garbaravičius, tarybos narys Arvydas Žilevičius, savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Ramūnas Noreika ir Komunalinių statinių priežiūros poskyrio vedėjas Valius Knokneris neįsivėlė į interesų konfliktą.

Su atitinkamais siūlymais taip pat kreiptasi į kitas institucijas. Pavyzdžiui, Valstybės kontrolė raginama atlikti auditą dėl valstybės lėšų ir turto, skirtų Kauno savivaldybei 2004-2006 metais.

Pagrindinis šios istorijos veikėjas Kauno meras Arvydas Garbaravičius LŽ iškart po Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžio sakė, kad visa ši istorija esą rinkimų šou.

"Nuo mūsų frakcijos atskilusių dabartinių Liberalų sąjūdžio atstovų bejėgiškas rinkimų šou. Jis daromas sąmoningai. Dar turėsime grįžti prie to klausimo. Savo kaltės nejaučiu. Nebalsavau, o kaltinimai padėjus buvusiam klasės draugui yra juokingi", - LŽ kalbėjo meras.

Beje, Kauno apygardos prokuratūra dėl pažeidimų Fredos miestelyje jau atlieka ikiteisminį tyrimą. Pasak prokurorų, šiuo metu laukiama specialistų išvadų, nuo jų priklausys galutinis sprendimas.

Prokurorai detalių neatskleidžia, tik pabrėžia, kad jau apklausta daug pareigūnų, padaryti dokumentų poėmiai. Teisėsaugininkai prisipažįsta, kad bendradarbiauti su savivaldybe nėra paprasta, ir prognozuoja, jog sprendimas gali būti priimtas po pusmečio.

A. Garbaravičius naudojasi tarnybine padėtimi?