aA
Teisingumo ministro Petro Baguškos sudarytai komisijai pradėjus aiškintis, ar teisėjų mokymus organizuojantys ministerijos darbuotojai nepiktnaudžiauja pareigomis ir tinkamai atlieka savo pareigas, Vilniaus universiteto (VU)Teisės fakultetas laikinai sustabdė dalyvavimą teisėjų mokymuose. „Mūsų žmonės yra per daug kvalifikuoti ir užima svarbias pozicijas, todėl esant neaiškiai situacijai, laikinai nusprendėme atsisakyti dėstyti teisėjams“, - DELFI trečiadienį sakė VU Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius.
Petras Baguška
Petras Baguška
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Prieš keletą savaičių Teisingumo ministerija (TM) nusprendė sudaryti komisiją, kuri aiškinasi viešųjų konkursų skaidrumą, taip pat – ir dėl teisėjų mokymo. Esą P.Baguškos komandai sukėlė įtarimų, kad TM gali proteguoti Teisės fakultetą, mat Personalo ir mokymo departamento vyriausiąja specialiste dirba V.Nekrošiaus žmona, buvusi teisėja Lina Nekrošienė.

Teisingumo ministras P.Baguška trečiadienį DELFI teigė, kad šiuo metu TM tobulinama viešųjų pirkimų komisijos veikla, peržiūrimos visos pirkimų ir pardavimų procedūros. Ministras kategoriškai neigė, kad kilo konfliktas tarp TM ir Teisės fakulteto.

„Mes peržiūrime atlyginimų teisėjams dydį, nes manome, kad dėstytojams turėtų būti mokama dvigubai didesni atlyginimai, - sakė P.Baguška. - Apie kokį universitetų nustūmimą gali eiti kalba – ne tuo tikslu atėjau dirbti į ministeriją. Kodėl aš turėčiau stumti V.Nekrošių? Mes vienas kitą per mažai pažįstame, aš jį du kartus esu matęs. Manau, reikia visus telkti, kad gerėtų ministerijos įvaizdis ir įtaka“.

„Ministras aptiko kai kurių nesklandumų viešųjų pirkimų komisijos veikloje, kai kurie dokumentai buvo ne visai tiksliai parengti“, - sakė P.Baguškos patarėjas Mantas Varaška. Būtent jis neoficialiai įvardijamas inicijavęs komisijos sudarymą. M.Varaška M.Romerio universitete dėsto Lietuvos konstitucinę bei lyginamąją konstitucinę teisę.

„Visi Teisės fakulteto vedėjai susirinko ir nusprendė, kad nedalyvausime TM organizuojamuose teisėjų mokymuose, bet tik dėl to, kad norime palaukti ir pažiūrėti, kokios bus naujos teisėjų mokymo pirkimo procedūros, - trečiadienį sakė V.Nekrošius. - Kadangi ministerijoje iškilo klausimai, gerai ar blogai vyksta mokymai, mes nusprendėme palaukti, kol jie baigs tyrimą. Mūsų žmonės yra per daug kvalifikuoti ir užima svarbias pozicijas, todėl esant neaiškiai situacijai, laikinai nedėstysime teisėjams. Nenorime, kad vėliau sulauktume priekaištų, jog kažką ne taip padarėme“.

Pasak V.Nekrošiaus, nors TM toliau siunčia pasiūlymus VU Teisės fakultetui dėl mokymo, į juos atsakoma neigiamai.

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė DELFI neslėpė, kad teisėjams yra žinoma trintis tarp TM ir Teisės fakulteto.

„Žinau, kad skelbiami konkursai, - sakė Teisėjų tarybos vadovė. - Mes galime pageidauti tam tikrų lektorių, nes nuo to priklauso paskaitų kokybė. Iki šiol jokių problemų dėl to nebuvo. Jeigu prarasime tokius baudžiamosios teisės dėstytojus kaip Gintaras Švedas ir Armanas Abramavičius, arba jeigu būtų nuspręsta atsisakyti civilinės teisės dekano Vytauto Nekrošiaus paslaugų, nuo to tikrai nebūtų geriau. Nes yra žmonės, iš kurių teisėjai žino, ko gali tikėtis. Yra žmonės, kuriems teisėjai nebijo užduoti jokių klausimų. Net ir pačių kvailiausių klausimų, kurie atsiranda iš praktikos. Tie žmonės žino tuos dalykus. Tokius dėstytojus būtų liūdna prarasti“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.