aA
Ministrai nesutaria, ar Lietuvos gyventojai nusipelnė turėti dar vieną šventinę dieną, rašo "Kauno diena". Vyriausybė kol kas nesiryžta įvertinti parlamentarų grupės iniciatyvos pirmąjį birželio sekmadienį - Tėvo dieną - paskelbti švente. Prie šio klausimo žadama grįžti vėliau, bet dar neaišku, kada.
Algirdas Sysas
Algirdas Sysas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Projektą parengę Seimo nariai, vadovaujami Marijos Aušrinės Pavilionienės, aiškina taip, be kita ko, norintys "įgyvendinti lygiateisiškumo šeimoje principą, nes Motinos diena jau daug metų yra šventė, o Tėvo diena iki šiol yra įrašyta tik į atmintinų dienų sąrašą".

Nors Vyriausybės posėdžio anotacijoje buvo nurodyta, kad teikiamu nutarimu numatoma iš esmės projektui pritarti, tačiau vėliau šis klausimas iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.

Paaiškėjo, kad rengiantis Vyriausybės posėdžiui buvo pareikšta skeptiška nuomonė dėl naujos šventės įteisinimo.

Pavyzdžiui, Finansų ministerija nėra sužavėta papildomomis šventinėmis dienomis, netgi jeigu jos sutampa su sekmadieniais. Mat šventinę dieną valstybės biudžetas gauna maždaug 100 mln. Lt mažesnes pajamas.

Lietuvoje dabar yra 13 šventinių dienų per metus. Tai šiek tiek daugiau nei vidutiniškai Europos Sąjungos šalyse.

Seime jau prieš kurį laiką buvo parengta Darbo kodekso pataisa, kuri naikintų tvarką, kai už visuomet su sekmadieniais sutampančias šventes kompensuojama papildoma poilsio diena.

Tačiau ši pataisa dar net neapsvarstyta Seimo posėdyje ir kol kas neaišku, kada ji bus priimta.

"Bet kuriuo atveju šiemet galioja praėjusių metų taisyklės ir per Velykas bei Motinos dieną bus dar po vieną papildomą poilsio dieną. Net jei Seimas pavasario sesijoje pritartų parengtai pataisai, ji įsigaliotų tik nuo kitų metų", - "Kauno dienai" sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.