aA
Nors rinkimų įstatymai visai neseniai buvo radikaliai sugriežtinti, politikai ieško būdų juos apeiti, kad labiau įsiteiktų rinkėjams. Nagrinėti užplūdusius skundus dėl įvairiausių agitacijos pažeidimų Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) "įkinkė" papildomą narį. Rinkimų prievaizdams apygardose ir apylinkėse išsiuntinėti raginimai atidžiau stebėti kampanijas, o nusidėjusius kandidatus - bausti.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Be menkesnio kalibro kandidatų, į pažeidėjus pretenduoja ir Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Paaiškėjus, kad darbo metu lankydamasis Kauno rajone jis neatsargiai gyrė savo vadovaujamą Pilietinės demokratijos partiją (PDP), vakar Muntianui prireikė VRK pirmininko Zenono Vaigausko konsultacijų.

Vangi priežiūra

Skundus dėl politinės reklamos pažeidimų šiuo metu pačioje VRK nagrinėja du jos nariai. Dėl skundų gausos vos spėjančiam apsisukti komisijos nariui Edmundui Sakalauskui nutarta skirti talkininką - kolegą Julių Jasaitį.

VRK yra konstatavusi, kad apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų vangumas rašant administracinių teisių pažeidimų protokolus kelia nerimą. Tai reiškia, kad neskiriama pakankamai dėmesio draudžiamai agitacijai užkardyti. Todėl VRK išsiuntė kolegoms regionuose laišką, raginantį nesikratyti pareigų.

"Drąsiname apygardų ir apylinkių komisijas aktyviau rašyti administracinių pažeidimų protokolus. Žinoma, pasukti darbo vagą vien skundams rašyti tikrai nėra reikalo, - sakė VRK pirmininkas Vaigauskas. - Kol kas pastebėjome didelį norą daugumą skundų perduoti VRK, nors nemenką dalį jų galima išspręsti vietoje. Žinoma, protokolams surašyti reikia pastangų, surinktų faktų, tačiau tai yra darbo dalis."

Muntianas prisišnekėjo

Vienas daugiausiai atgarsių sukėlusių įtartinų agitacijų epizodų - viešumon iškilęs Seimo ir PDP pirmininko Muntiano elgesys užvakar lankantis Kauno rajone. Politikas tiesiai šviesiai rėžė atvykęs pasikalbėti, pristatyti PDP ir jos programos.

Paaiškėjus, kad Kauno rajono rinkimų apygardos komisija ėmėsi tirti, ar aukštas politikas nesinaudojo tarnybine padėtimi, Muntianas sukruto. Vakar jo kabineto slenkstį teko peržengti VRK pirmininkui Vaigauskui.

"Seimo pirmininkas susirūpinęs. Manęs jis teiravosi, kaip elgtis tokiuose susitikimuose, - Vaigauskas tikino, kad Muntiano apsilankymo Kauno rajone pasekmių jiedu neaptarinėjo. - Tai tiria kauniečiai. Aš čia niekuo dėtas".

Patys nenusprendžia

Tačiau tikėtina, kad vyriausiems rinkimų prievaizdams teks imtis Muntiano veiksmų įvertinimo, jei Kauno rajono apygardos rinkimų komisija nuspręstų perduoti skundą VRK. Būtent taip atsitiko Liberalų sąjūdžio kandidatui Panevėžio rajone. Vietos rinkimų komisija nerado jėgų surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolą tarybos nariui ir verslininkui, kandidatui Jonui Katinui, kurio bendrovė "Pas Katiną" rinkimų agitacijos metu dovanojo Karsakiškio seniūnijos kaimų gyventojams kelionę autobusu į Seimą. "Nesutarėme, tikras ar tariamas pažeidimas, todėl perduodame duomenis VRK", - LŽ sakė apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Vytautas Starkus.

Margi skundai

VRK jau yra išnagrinėjusi pluoštą įvairiausių skundų. Pavyzdžiui, VRK pradėjo tyrimą dėl Rokiškio rajono rinkimų prievaizdų ir vieno kandidato galbūt neleistinų ryšių, galimo papirkinėjimo. Apie tai VRK perspėjo vienas iš vietos komisijos narių.

Nemaža dalis skundų pateikiama dėl agitacijos neleistinose vietose. Štai socialdemokratų plakatai atsidūrė Rudaminos kultūros rūmuose, o ne tam specialiai įrengtuose stenduose. Kultūros namų direktorius perspėtas.

Dėl galimo rinkėjų klaidinimo VRK perspėjo konservatorius, kurie Skuodo rajone žmones mokė reitinguoti pasirinktus kandidatus. Pamokoms politikai pasitelkė 2002 metų savivaldos rinkimų biuletenių pavyzdžius. Kilo įtarimų, kad naudodami seną numeraciją konservatoriai gali siekti suklaidinti žmones. Bausmių politikai išvengė, tačiau neišsisuks, jei savo "pamokas" kartos.

Įtartam klaidinimui kelias užkardytas ir Tauragėje. Šiame mieste Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atstovų valdoma bendrovė "Tauragės kurjeris" kitą savaitę ketino surengti šventę miesto aikštėje. Rinkimų prižiūrėtojai nutarė rekomenduoti miesto administracijai neduoti leidimo, nes kaip tik tą dieną netoli vyks išankstinis balsavimas.

Įtartini leidiniai

LiCS į VRK akiratį artimiausiu metu turėtų patekti ir dėl kito atvejo. Vilniaus mieste platinamas laikraštis "Bičiulis vilniečiams", kurį išleido Lietuvos žmonių su negalia sąjunga kartu su LiCS. Leidinyje labiausiai į akis krenta keturi nemokami LiCS simbolikos spalvų kvietimai, kuriuos galima išsikirpti. Keisčiausia, kad dauguma šių kvietimų sietini su nemokamais renginiais. Tačiau vienos tokios skrajutės turėtojui suteikiama 20 proc. nuolaida dešimčiai pasirinktų paslaugų Vilniaus neįgaliųjų dienos centre.

Kur kas rimtesnes pasekmes sukėlė skundas dėl kito leidinio. Lietuvos rusų sąjungos sąraše į sostinės tarybą kandidatuojantis Jurijus Subotinas patraukė dėmesį platindamas leidinį "Subotino tiesa".

VRK nusprendė, kad dėl Lietuvos piliečius ir prezidentą Valdą Adamkų įžeidžiančių teiginių verta kreiptis į Valstybės saugumo departamentą. Taip pat kreiptasi į Valstybinę kalbos inspekciją, nes leidinyje nesilaikoma reikalavimų dėl lietuvių ir rusų kalbų vartojimo. Dėl tokios pat priežasties į kalbininkus kreiptasi dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos agitacijos kai kuriose lenkų tankiai apgyvendintose teritorijose.