aA
Popiežius Jonas Paulius II nekreipdamas dėmesio į susirūpinimą jo sveikata antradienį pradėjo 11 dienų užtruksiančią kelionę, kuri bus viena ilgiausių ir sunkiausių per 23 jo popiežiavimo metus.
Popiežius
Antradienį pontifikas išvyko į Kanadą, kur Toronte dalyvaus kas antri metai rengiamose Pasaulio jaunimo dienose, kurios kartais vadinamos katalikų Vudstoku.

Iš Kanados Jonas Paulius II nuvyks į Gvatemalą bei Meksiką. Dievo keliauninku vadinamas pontifikas, kuris ir taip yra daugiausiai keliavęs popiežius, šios kelionės metu sukars dar 24 tūkst. km, o lėktuvuose praleis dar daugiau kaip 30 valandų.

Ši 97-oji popiežiaus kelionė į užsienį leis sergančiam Katalikų Bažnyčios vadovui tęsti misiją, kuri, kaip atrodo, jam yra svarbiausia, - kreiptis į jaunimą.

82 metų popiežius vadovauti šiemetinėms Pasaulio jaunimo dienoms pažadėjo prieš dvejus metus, per Romoje vykusį pasaulio jaunimo suvažiavimą, kuriame dalyvavo du milijonai žmonių.

Toronte laukiama palyginti nedaug dalyvių, nes Kanadoje Katalikų Bažnyčios vaidmuo kelis pastaruosius dešimtmečius nuolat mažėjo, nors katalikai ir sudaro šalies gyventojų daugumą.

Renginio dalyviais užsiregistravo tik maždaug 220 tūkst. 16-35 metų amžiaus žmonių, nors organizatoriai tikėjosi 750 tūkstančių.

Tikimasi, kad Toronte Jonas Paulius II pakartos tai, ką neseniai sakė per savaitinę audienciją Vatikane: "Neleiskite, kad malonumų kultūra užliūliuotų jūsų sąžinę".

Į šiemetinį susitikimą popiežius atvyksta būdamas dar silpnesnės sveikatos, nei buvo per 2000-ųjų Pasaulio jaunimo dienas.

Dėl parkinsonizmo ir artrito pontifikas beveik nebegali vaikščioti be kitų žmonių pagalbos, tačiau praėjusį mėnesį jis paneigė kalbas apie atsistatydinimą pareikšdamas, kad tęs savo misiją tol, "kol Dievas nuspręs kitaip".

Šios ilgos popiežiškos kelionės darbotvarkė sudaryta taip, kad Jonas Paulius II viešuose renginiuose galėtų dalyvauti nepervargdamas. Popiežiaus padėjėjai numatė ilgas poilsio valandas tarp visų viešų pontifiko pasirodymų.

Pirmąsias tris dienas Kanadoje Jonas Paulius II praleis ilsėdamasis Stroberio saloje, kuri yra maždaug už valandos skrydžio sraigtasparniu nuo Toronto, ir tik po to pradės dalyvauti ceremonijose.

Kanados policija saloje imsis griežtų saugumo priemonių, nes pastaruoju metu Italijoje pasirodė pranešimų, kad prieš rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose viena "al Qaeda" kuopelė svarstė galimybę surengti teroro išpuolį prieš popiežių.

Į Romą pasitarti su Vatikano saugumo pareigūnais buvo nuvykę šeši Kanados Policijos departamento pareigūnai.

Jonas Paulius II vizito metu važinės specialiu nauju "papamobiliu".

Liepos 29 dieną popiežius išvyks į Lotynų Ameriką, kur lankysis jau 18-ąjį kartą. Sustiprintų saugumo priemonių ėmėsi ir Gvatemalos miesto policija.

Gvatemaloje, kur Jonas Paulius II lankėsi 1983 ir 1993 metais, pontifikas kanonizuos (paskelbs šventuoju) Pedro de San Jose Betancurą - prieš 335 metus mirusį pranciškonų vienuolį, kuris savo gyvenimą buvo paskyręs sergantiems ir skurstantiems.

Tikimasi, kad liepos 30-ąją vyksiančioje kanonizacijos ceremonijoje dalyvaus maždaug pusė milijono žmonių.

Dar viena ilga kanonizacijos ceremonija liepos 31-ąją įvyks Meksike, kur pontifikas paskelbs šventuoju actekų tautybės mistiką Juaną Diego, kuriam 1531 metais kelis kartus apsireiškė Švč.Mergelė Marija.

Tai bus penktasis Jono Pauliaus II apsilankymas Meksikoje, kur 1979 metų sausį jis pradėjo savo popiežiškąsias keliones po pasaulį.

Rugpjūčio 1 dieną popiežius beatifikuos (paskelbs palaimintaisiais) meksikiečių kankinius Juaną Bautistą ir Jacinto de Los Angelesą, o vėliau lėktuvu grįš į Romą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.