aA
Geriausių gimnazijų vadovai sako, kad vis daugiau gabiausių jų abiturientų nebesirenka Lietuvos aukštųjų mokyklų, o stoja į Vakarų universitetus. Lietuvos aukštųjų mokyklų atstovai tai pripažįsta, tačiau tikina, kad išvažiuojančių nėra tiek daug, informuoja LTV „Panorama“.
Emigracija - karikatūra
Emigracija - karikatūra
© DELFI
Vilniaus licėjaus abiturientas Bernardas Morkūnas jau yra gavęs pakvietimą studijuoti biochemiją arba gamtos mokslus viename iš garsiausių pasaulio universitetų – Kembridže.

Šis moksleivis, anot mokyklos direktoriaus, vienas gabiausių savo laidoje, o Vilniaus licėjaus auklėtiniai jau kelerius metus valstybinius brandos egzaminus laiko geriausiai Lietuvoje.

Pats B. Morkūnas teigia, kad Lietuvoje mokslo lygis nėra pakankamai geras, todėl jis nori studijuoti užsienyje.

Bernardo klasiokė Rausnė Didžiulytė planuoja studijuoti ekonomiką Didžiosios Britanijos Notingemo universitete. Ji net nebandys žvalgytis Lietuvos universitetuose.

Pasak abiturientės, daugelis pažįstamų baigę licėjų labai nusivylė mokslu Lietuvoje ir stoja į aukštąsias mokyklas užsienyje vėl į pirmą kursą.

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius sako, kad pernai maždaug 10 proc. geriausių jų moksleivių rinkosi Vakarų šalių universitetus, o šiemet jau net trečdalis.

„Tendencija yra akivaizdi, netgi sakyčiau grėsminga, kad geriausi ir geri mokiniai renkasi galimybę šiuo metu studijuoti Vakarų universitetuose“, – tvirtino direktorius.

Tam pritaria ir kitos, puikiais abiturientų rezultatais per valstybinius egzaminus pasižyminčios mokyklos – Kauno technologijos universiteto gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis.

„Mūsų gimnazijoje pastaraisiais metais maždaug 10 proc. abiturientų išvažiuoja į gana gerus užsienio universitetus. Iš visos Lietuvos gerokai mažiau, bet tas skaičius turėtų didėti. Taip atsitinka todėl, kad dabar yra galimybė pasirinkti universitetą pagal kokybę, ir ne visada Lietuvos universitetai gali konkuruoti“ – sakė jis.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos atstovas Saulius Raila nesutinka, kad gabiausi Lietuvos abiturientai jau renkasi ne lietuviškus, o užsienio universitetus.

Pasak jo, užsienio universitetus renkasi tikrai nedidelis abiturientų skaičius. Be to, gal tai ne tik patys gabiausi, bet ir turtingesni.

Kembridžo universitetą pasirinkęs B. Morkūnas sako nežinantis, ar po studijų grįš į Lietuvą. Tačiau valdžios planai didinti aukštojo mokslo finansavimą, investicijas į mokslą, teikia vilčių.

Tuo metu Aukštųjų mokyklų asociacijos atstovas sako pastebėjęs, kad kuo ilgiau lietuviai studijuoja užsienyje, tuo rečiau jie grįžta į Lietuvą.

www.lrt.lt