aA
Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ pradėjo parašų rinkimo akciją peticijai dėl medalio grąžinimo Jurijui Borisovui. Medalis buvo atimtas LR Prezidento Valdo Adamkaus dekretu 2006 m. gruodžio 22 d. Lietuvos liaudies sąjungos „Už teisingą Lietuvą“ atstovų nuomone, toks Jurijaus Borisovo persekiojimas yra “žeminantis ir pažeidžiantis jo teises”.
J.Borisovo pilietybės byla - Konstituciame Teisme
J.Borisovo pilietybės byla - Konstituciame Teisme
© DELFI
„Negalima taip paprastai nubraukti visus nuopelnus Lietuvai, net jei po kelerių metų ir yra abejotinai nubaudžiamas žmogus. Tokia situacija tikrai atrodytų kvailai, jei atimtų medalį iš chirurgo, kuris pirmasis operavo širdį, o vėliau dėl jis būtų dėl kokios nors priežasties baudžiamas ir atimtų iš jo medalį tarsi sakydami, kad jis širdies neoperavo. Juk J.Borisovo nuopelnai Lietuvai tikrai yra akivaizdūs ir to negali paneigti net pats Prezidentas“, - tvirtina peticijos iniciatorė Vitalė Vinickienė.

Primename, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas atsisakė priimti Jurijaus Borisovo skundą, kuriame jis prašė panaikinti Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus sprendimą, dėl kurio J.Borisovas neteko valstybės apdovanojimo.

Praėjusių metų pabaigoje V.Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo pakeitė ankstesnį savo dekretą dėl apdovanojimo suteikimo J.Borisovui. Verslininką 2001 m. birželio 14 dieną Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga Dariaus ir Girėno medaliu pirmosios kadencijos metu buvo apdovanojęs pats V.Adamkus.

Tuomet bendrovės "Avia Baltika" prezidentas J.Borisovas buvo apdovanotas kaip Lietuvos aviatorių rėmėjas.

J.Borisovas yra įpareigotas grąžinti Dariaus ir Girėno medalį ir apdovanojimo dokumentus LR ordinų kancleriui.

Teismas atsisakė nagrinėti verslininko skundą, kadangi administracinių teismų kompetencijai nepriskiriama tirti LR prezidento veiklos.

Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ įkurta 2000 metų balandžio 15 dieną susijungus dviem partijoms: Lietuvos liaudies partijai ir Nepartinių judėjimui "Rinkimai-96". Partijai vadovauja Seimo narys Julius Veselka. Partijos garbės pirmininku yra žinomas rašytojas Vytautas Petkevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.