aA
Kaliningrado srities ateities klausimai bus sprendžiami ne atskirų šalių vadovų pareiškimais, bet prasidedančiomis Europos Sąjungos ir Rusijos derybomis.
Tai pirmadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius, reaguodamas į Prancūzijos prezidento Jacqueso Chiraco (Žako Širako) pareiškimą, kad ES reikalavimas, jog Kaliningrado gyventojams būtų įvestos kelionių vizos, kai pasibaigus kitam ES plėtros etapui Baltijos pakrantėje esantis Rusijos anklavas liks atskirtas nuo likusios šalies, yra "nepriimtinas".

Pasak E.Ignatavičiaus, su šios srities ateitimi susiję klausimai yra apibrėžti teisinėmis normomis bei įsipareigojimais, todėl turi būti sprendžiami derybose tarp ES ir Rusijos.

URM atstovas priminė, kad Lietuva baigė derybas su ES vizų politikos srityje ir įsipareigojo vadovautis ES normomis, bei pabrėžė, kad jokie papildomi įsipareigojimai neturi tapti kliūtimi Lietuvai kuo greičiau prisijungti prie Šengeno erdvės, kurioje panaikintos vidaus sienos.

"Tikimės, kad ES ir Rusijos atstovams pavyks rasti sprendimus, atitinkančius visų suinteresuotų šalių, tarp jų - ir Lietuvos bei Lenkijos, interesus", - teigė pareigūnas.

Maskvos pozicijas ginče su ES dėl Kaliningrado Prancūzijos vadovas parėmė penktadienį Sočyje įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikime su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

"Kaliningrado problema negali būti sprendžiama pažeidžiant Rusijos ir jos piliečių orumą, - sakė vienos dienos neoficialaus vizito į Juodosios jūros pakrantės kurortą atvykęs J.Chiracas. - Štai kodėl aš manau, kad vizų režimo įvedimas rusams, kurie keliauja iš vienos (savo šalies) dalies į kitą yra nepriimtinas. Prezidentui Putinui tą pasakiau aiškiai ir tvirtai".

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 metų liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis bus izoliuota. Pastaraisiais mėnesiais Maskva suaktyvino politinį spaudimą Lietuvai, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus liepos pradžioje pareiškė, kad Rusijos piliečių bevizės kelionės per Lietuvą traukiniais nebus įmanomos, ir Rusijos siekis užtikrinti savo piliečiams kuo lengvesnes tranzito sąlygas nebus įgyvendinamas nei Lietuvos suvereniteto, nei Europos teisės sąskaita.

Europos Komisijos atstovai yra pareiškę, kad dėl Kaliningrado srities būtina siekti sprendimo, kuris nepažeistų Lietuvos suverenumo ir neprieštarautų Šengeno sutarties reikalavimams.

V.Adamkus pasiūlė įvesti Kaliningrado srities gyventojams magnetines plastiko korteles su kelių laipsnių apsauga tranzitui per Lietuvą. Lietuvos diplomatų teigimu, tokios sistemos patogumas įrodytas praktiškai, reguliuojant migracijos srautus Honkonge bei Meksikos ir JAV pasienyje.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.