aA
Gaminant vyną atsisakius tradiciškai kaip konservantų naudojamų sulfitų, gerokai sumažėtų žmonių, kurie pasimėgavę šiuo gėrimu jaučia galvos skausmą bei kitus pagirių simptomus.
Pagirios - karikatūra
Pagirios - karikatūra
© DELFI
Tokias išvadas padarė ispanų mokslininko Francisko Artes-Hernandezo vadovaujama grupė iš Kartachenos Technikos universiteto. Mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai publikuojami mokslo žurnale „Chemija ir pramonė“ („Chemistry & Industry“), rašo lenta.ru.

Kaip išsiaiškino mokslininkai, galvos skausmas, kurį jaučia dauguma kelias taures vyno išgėrusių žmonių, susijęs su neigiamu alkoholio poveikiu, tiksliau – alergine organizmo reakcija į sulfitus. Ši alergija gali pasireikšti odos bėrimais ir kvėpavimo sutrikimais. Sulfitų yra vynuose, ypatingai raudonuose. Be konservantų, kuriais apdorojamas vynuogių derlius, pagamintas vynas būtų drumzlinai rudas, jo vartojimo laikas gerokai sutrumpėtų.

Sulfitų naudojimo išsaugant taip svarbius sveikatai antioksidantus galima būtų išvengti surinktas vynuogių kekes apdorojant ozonu. Lyginant su sulfitais, ozonas kaip konservantas yra 10 proc. prastesnis, tačiau jis labai veiksmingai išsaugo antioksidantus. Ozonu apdorotos uogos išsaugo keturis kartus daugiau antioksidantų, nei neapdorotos.

Tam tikra dalis sulfitų, esančių vynuose, yra natūralūs, tačiau dirbtiniais jų koncentracija padidinama 8-9 kartus. Atsisakius tokios praktikos, kur kas mažiau vyno mėgėjų jaustų pagirias.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.