aA
Griežtą Rusijos prezidento Vladimiro Putiną kalbą šį savaitgalį Saugumo politikos konferencijoje Europos ir Jungtinių Valstijų politikai įvertino kaip nuviliančią, tačiau tuo pat metu atskleidžiančią tikrąją Maskvos politikos kryptį.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix
43-iojoje tradicinėje konferencijoje Miunchene V. Putinas negailėjo kritikos žodžių "vienašališkai" JAV politikai ir pareiškė, kad NATO plėtra yra "rimtas faktorius, provokuojantis abipusio pasitikėjimo sumažėjimą".

Kremliaus šeimininkas taip pat sukritikavo JAV ir Europos Sąjungos (ES) poziciją dėl Kosovo nepriklausomybės bei griežtai įvertino amerikiečių planus Čekijoje ir Lenkijoje dislokuoti priešraketinės gynybos sistemos elementus.

Užsienio spaudos ir naujienų agentūrų pirmadienį cituojami Europos politikai kritiškai įvertino Rusijos prezidento žodžius. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas pažymėjo: "Turėtume įsiklausyti į V. Putino žodžius. Tai buvo reali, šių dienų Rusija, ir, tikėtina, kad ketverius ar penkerius metus ji toliau eis šia kryptimi. Turime ir toliau bendrauti su Rusija, tačiau dialogas privalo būti praktiškas ir realistiškas. Privalome ginti savo vertybes".

Naujasis Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwazenburgas savo ruožtu ironiškai padėkojo Rusijos vadovui, kuris, politiko žodžiais, apgynė NATO sprendimą priimti į Aljansą valstybes iš buvusio sovietinio bloko.

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas paragino ES dar kartą pagalvoti apie santykius su "šalimi, kuri demokratiją savo pasienyje laiko grėsme, o despotizmą šalies viduje - stabilumo šaltiniu".

Jiems pritarė ir NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Scheffer. "Kodėl turėtume nerimauti dėl to, kad prie jų sienos artėja demokratijos ir teisinės valstybės principai? Negaliu slėpti nusivylimo. Ir neketinu to daryti", - sakė pareigūnas.

"Iš kalbos supratau, kad V.Putinas nori, jog Rusija pasaulyje turėtų tokią pačią poziciją kaip buvusi Sovietų Sąjunga", - "Reuters" agentūrai teigė kitas neprisistatęs aukšto rango ES pareigūnas.

Baltųjų rūmų atstovai kalbą apibūdino kaip "netikėtą ir nuviliančią", kaltinimus pavadino klaidingais, o gynybos sekretorius Robertas Gatesas net prakalbo apie grįžtančią Šaltojo karo nuotaiką.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.