aA
Daugiau nei milijono litų iš valstybės biudžeto negavusi Darbo partija (DP) tęsia kovą dėl šios dotacijos. Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį iš esmės pradėjo nagrinėti DP skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo jai atsisakyta skirti įstatymu numatytas lėšas iš valstybės biudžeto.
Teismas, teisingumas, svarstyklės
© Corbis/Scanpix
„Generalinėje prokuratūroje ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas, tačiau VRK jau priėmė sprendimą ir DP nuteisė be teismo", - pirmadienį teisme piktinosi DP atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas. Jis pabrėžė, kad jeigu teismo sprendimas būtų palankus DP, neaišku, kaip šią paramą gavusios kitos politinės partijos pinigus turėtų grąžinti.

„Partijos veikloje nebuvo skaidrumo, buvo padaryti tam tikri įstatymo pažeidimai", - teisme VRK atstovavusi advokatė Laura Juozumaitė teisme pripažino, kad komisija rėmėsi ir Generalinėje prokuratūroje atliekamo ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Darbiečių" advokatas stebėjosi, kaip VRK skyrė paramą Lietuvos liberalų ir demokratų partijai, nors toks juridinis asmuo Lietuvoje esą neįregistruotas – nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas vadovauja partijai „Tvarka ir teisingumas".

Generalinėje prokuratūroje atliekamame ikiteisminiame tyrime neskaidriu buhalterijos tvarkymu įtariama DP iš VRK negavo 1,114 mln. litų dotacijos. Ilgiau nei pusmetį vėlavę pateikti partijos finansinės veiklos audito ataskaitą šiurkščiai pažeidė įstatymą. Audito ataskaitą už praėjusius metus partijos privalo pateikti iki balandžio 1 dienos, tačiau DP ją pateikė po gero pusmečio, o kai kuriuos dokumentus – tik prieš pat VRK posėdį.

DP advokatas V.Bužinskas pirmadienį teisme tvirtino, kad VRK net netikrinusi dokumentų konstatavo, kad neįmanoma nustatyti finansinės ūkinės veiklos. „Noriu pabrėžti, kad VRK net negali daryti patikrinimo – tai atlieka Valstybinė mokesčių inspekcija", - DP gynėjas tikino, kad VRK peržengė savo kompetencijos ribas.

Be to, advokato teigimu, komisijos posėdžio metu septyni nariai pasisakė už tai, kad DP būtų skirta parama, o šeši nariai balsavo „prieš". Z.Vaigauskas tuo metu nebuvo balsavęs, tad jo balsas lemiamas galėjo būti tik tuo atveju, jeigu balsai pasiskirsto lygiai.

„Kadangi balsuojant pirmininkas nekėlė rankos, mes supratome, kad jis nebalsuos, - apie DP lemiamą VRK posėdį pirmadienį teisme pasakojo L.Graužinienė. - Kai buvo suskaičiuoti balsai, pirmininkas pasakė, kad jis esąs taip pat prieš dotacijos DP skyrimą. Manau, kad pirmininkas neturėjo tvirtos nuomonės ir laukė, kaip pasiskirstys balsai. DP mano, kad balsuojant buvo padaryta procesinių pažeidimų".

V.Bužinskas pripažino, kad partija laiku VRK nepateikė apskaitos žurnalo, tačiau nurodė, kad to laiku nepadarė nė viena partija. Be to, nebuvo nustatytos pateikimo taisyklės. Nepriklausomo audito ataskaitas partija esą pateikė vėliau, nes dėl neaiškių priežasčių viena auditorių kompanija jo neatliko, dėl ko DP buvo priversta kreiptis į kitą bendrovę.

Teisme liudijusi DP iždininkė ir vyr. buhalterė Marina Liutkevičienė, kurios pavardė taip pat minima prokurorų atliekamame ikiteisminiame tyrime, sakė, kad DP buvo užsakiusi auditą, net sumokėjusi 5 tūkst. litų avansą. Tačiau jis nebuvo atliktas, tačiau auditas nebuvo atliktas, nes nepasirašyta sutartis. Tada partijai teko samdytis kitą auditorių kompaniją. Laiku ataskaitos DP esą negalėjo pateikti, nes iš partijos būstinės buvo paimti kompiuteriai.

„VRK priėmė deklaraciją be priedų ir niekada neinformavo partijos, kad nėra pateiktas apskaitos žurnalas", - teisme liudijusi DP pirmininko pavaduotoja L.Graužinienė įsitikinusi, kad VRK DP taikė išskirtines sankcijas.

„Visuomenė iš partijų reikalauja, kad jų veikla būtų skaidri, - sakė VRK vadovas Z.Vaigauskas. - Man labai liūdna girdėti, jeigu jau DP kalta, tai kiti – dar labiau kalti. Manyčiau, kad DP, kaip ir kitos partijos, turėtų elgtis taip, kad jų veikla būtų skaidri ir atitiktų įstatymų reikalavimus. Mes negalėjome skirti paramos, nes DP veikla turi atitikti įstatymų reikalavimus. Mūsų komisijai tai nebuvo lengvas sprendimas".

Be to, pirmadienį DP siekė nušalinti VRK atstovaujančią advokatę L.Juozumaitę, kuri dirba advokato Stasio Šedbaro kontoroje. Jos savininkas S.Šedbaras – vienas konservatorių partijos kandidatų į Vilniaus savivaldybę, o šiai partijai yra skirta daugiau kaip 35 tūkst. litų iš DP atimtos dotacijos. Tačiau teismas šį teisininkų prašymą atmetė.

VRK atstovė L.Juozumaitė įsitikinusi, kad DP pagrįstai neskirta parama, nes VRK turi teisę, o ne pareigą skirti dotaciją. Sprendimą priimti partija gali atsižvelgusi į įstatymuose numatytus reikalavimus.

DP iškeltoje byloje trečiaisiais asmenimis yra patrauktos aštuonios partijos, kurioms buvo skirti DP pinigai. Finansų ministerija teismui nurodė, kad rinkimams valstybės dotacijos yra pervestos politinėms partijoms.

Sprendimą, ar pagrįstai VRK DP neskyrė valstybės dotacijos savivaldybių rinkimams, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija žada paskelbti vasario 22 dieną.

DELFI primena, kad dotacijos dydis partijos skaičiuojamos proporcingai pagal pastaruosiuose Seimo bei savivaldybių rinkimuose gautų balsų skaičių. Jei kuriai nors partijai dotacija neskiriama, šie pinigai paskirstomi kitoms politinėms jėgoms.

„Darbiečiams" neatitekusią dotaciją VRK paskirstė kitoms partijoms. Didžiausią dalį atsirėžė socialdemokratai - jie gavo 246 tūkst. 830 litų. Sprendimas neskirti valstybės dotacijos priimtas pirmą kartą. Tai grėsė ir liberaldemokratams bei liberalcentristams, įtarus juos įvairiais įstatymų pažeidimais, tačiau VRK nesiryžo neskirti numatytų pinigų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.