aA
Dešimtys filipiniečių, tarp jų du žurnalistai, pirmadienį buvo sužeisti ir dar mažiausiai 11 žmonių suimti, kai prezidentei Gloriai Arroyo sakant metinę kalbą apie padėtį šalyje, prie Kongreso pastato įvyko tūkstančių demonstrantų susirėmimai su policija.
Antrankiai
Tuo metu, kai prezidentė kreipdamasi į Kongreso narius žadėjo, kad jos vyriausybė įveiks skurdą ir susidoros su nusikalstamumu šalyje, maždaug 15 tūkst. daugiausia kairiajam sparnui atstovaujančių aktyvistų dalyvavo prie parlamento pastato vykusiose eitynėse, reikalaudami jos atsistatydinimo.

Eitynių dalyviams kelią užtvėrė maždaug 500 riaušių malšinimo būrio policininkų. Dar keli šimtai pareigūnų, pasitelkusių du ugniagesių automobilius, sudarė barikadas prie sankryžos, esančios šalia parlamento pastato.

Skanduodami šūkį "Arroyo - JAV marionetė" ir reikalaudami jos atsistatydinimo, demonstrantai pabandė nuversti plieninę užtvarą. Tuomet policininkai prieš protesto akcijos dalyvius panaudojo lazdas ir vandens patrankas. P astarieji juos pasitiko akmenų kruša.

Per susirėmimus, oficialiais duomenimis, buvo sužeista mažiausiai 16 žmonių. Pranešama, kad tarp sužeistųjų buvo vienos naujienų agentūros fotokorespondentas ir dar vienas žurnalistas. Pareigūnai suėmė 11 demonstrantų. G.Arroyo savo kalboje nepasiūlė žymesnių politikos naujovių. Pagrindine jos kalbos tema tapo poreikis stiprinti vyriausybę.

"Siekiant kuo didesnės šalies gerovės, daugelis teisingų sprendimų būna sunkūs, - sakė prezidentė savo kalboje apie padėtį šalyje. - Ateinančiais metais būsiu priversta priimti netgi sunkesnių sprendimų, nes lengvų išeičių ieškojimas tik pratęsia problemos egzistavimą".

"Esu pasiryžusi sukurti stiprią respubliką, palauždama terorizmo ir nusikalstamumo stuburą", - pridūrė prezidentė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.