aA
Egipto prezidentas Hosni Mubarakas pirmadienį paragino Izraelį pasinaudoti "auksine proga" pasiekti taiką su arabais ir liautis naudojus smurtą, kuris, pasak jo, tik didiną neapykantą Izraeliui.
Israel
"Dar kartą patariu Izraeliui, kad jis nedelsdamas pasinaudotų šia auksine proga užbaigti arabų ir Izraelio konfliktą", - pareiškė H.Mubarakas savo kalboje, kurią sakė pažymėdamas 50-ąsias Egipto respublikos įkūrimo metines.

Izraelis turi "įžengti į naują etapą, kuriame regiono žmonės galės spręsti (ekonominės plėtros) uždavinius", sakė H.Mubarakas kalboje karo akademijos absolventams.

Ši kalba buvo rodoma per televiziją ir sinchroniškai verčiama per anglų kalba transliuojantį valstybinį kanalą.

"Visa tai buvo siūloma svarbioje arabų iniciatyvoje, kurią patvirtino Beiruto viršūnių susitikimas", - tęsė H.Mubarakas kalboje, kurią stebėjo jo aukštasis svečias, Libijos vadovas Muammaras al-Gaddafis (Muamaras Kadafis).

Šio kovo 28 dieną įvykusio viršūnių susitikimo metu arabai buvo paraginti užmegzti normalius ir taikius santykius su Izraeliu. Mainais buvo reikalaujama, kad Izraelis visiškai išvestų kariuomenę iš žemių, okupuotų per 1967 metais įvykusį Artimųjų Rytų karą, o Vakarų Kranto ir Gazos Ruožo teritorijoje būtų įsteigta palestiniečių valstybė, kurios sostinė būtų arabiškoje Rytų Jeruzalėje.

H.Mubarakas taip pat dar kartą paragino Izraelio vyriausybę palaikyti santykius su išrinkta palestiniečių vadovybe.

1952 metų liepos 23 dieną grupė nacionalistinių pažiūrų karininkų užgrobė valdžią, nuversdami monarchiją, ir įsteigė respubliką, kuri gyvuoja iki šios dienos.

Kaip ir trys dabartinio prezidento pirmtakai, H.Mubarakas yra karininkas. Jis tapo prezidentu 1981 metais, kai radikalūs islamistai nužudė ankstesnįjį prezidentą Anwarą Sadatą (Anvarą Sadatą).

Pirmasis Egipto prezidentas Mohammedas Neguibas (Mohamedas Negibas) buvo nušalintas 1954 metais, vykstant vidaus kovai dėl valdžios. Po jo į valdžią atėjo daugelio mėgstamas prezidentas Gamalas Abdel Nasseras (Gamalis Abdel Naseras).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.