aA
E.Tamašauskas
E.Tamašauskas
© DELFI
Kauno apygardos administracinis teismas praėjusį trečiadienį atmetė E.Tamašausko skundą dėl Kauno savivaldybės tarybos sprendimo nušalinti jį nuo mero pareigų.

Teismas savo sprendimą motyvavo tuo, kad Kauno miesto savivaldybės taryba, gegužės pabaigoje balsuodama dėl nepasitikėjimo E.Tamašausku, nenusižengė Vietos savivaldos įstatymui ir visas procedūras atliko teisėtai.

E.Tamašauskas per 14 dienų turėjo teisę apskųsti šį sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui.

"Nedarysiu jokių kliūčių dabartinei miesto valdžiai", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė E.Tamašauskas.

Tačiau E.Tamašauskas kaltino valdančiąją daugumą nenoru bendradarbiauti dirbant miesto labui.

"Būdamas meru, lankiausi Čekijos miestuose Prahoje ir Brno, kur transporto sistema laikoma viena geriausių Europoje, tačiau naujoji dauguma mano patirtimi visai nesidomi", - apgailestavo jis.

Jis pavadino visiškai nepagrįstais praėjusią savaitę tarybos posėdyje daugumos išsakytus kaltinimus socialliberalams, kad šie būdami valdžioje neparengė Kauno autobusų ir troleibusų parkų atnaujinimo plano.

"Planas yra, be to, su manimi dirbę vicemerai liko tose pačiose pareigose, todėl kaltindami mane, jie turėtų taip pat prisiimti atsakomybę", - teigė buvęs meras.

E.Tamašauskas buvo atstatydintas iš miesto vadovo pareigų gegužės pabaigoje.

Jis, sušlubavus širdžiai, tuo metu gydėsi ligoninėje ir negalėjo dalyvauti tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstomas nepasitikėjimas juo, todėl apskundė teismui šį tarybos sprendimą.

Ieškinyje E.Tamašauskas taip pat prašė teismą, kad šis savo nutartimi sustabdytų atstatydinimo akto galiojimą, kol bus išnagrinėta byla.

Nors teismas buvo patenkinęs nušalinto mero prašymą sustabdyti E.Tamašausko nušalinimą, tarybos deputatų dauguma nepaisė teismo nutarties ir birželio 10 d. nauju meru išrinko socialdemokratą Giedrių Ašmį, kuris tą pačią dieną buvo dar ir inauguruotas.

Vyriausybės atstovė Kauno apskrityje Rasa Maslauskienė kitą dieną po naujo mero inauguracijos sustabdė G.Ašmio įgaliojimus.

G. Ašmys daugiau kaip mėnesį dirba miesto vadovo kabinete, priima užsienio svečius, tik nepasirašinėja dokumentų. Jo įgaliojimai dar lieka sustabdyti, kol įsigalios praėjusią savaitę priimtas teismo sprendimas atmesti E.Tamašausko skundą.

Kadangi naujos Kauno valdybos įgaliojimai irgi sustabdyti, jos funkcijas perėmusi Kauno taryba.

Nuo 2000-ųjų metų Kauno miesto tarybos valdančiosios daugumos sudėtis kelissyk keitėsi. Šiuo metu daugumoje yra socialdemokratai, konservatoriai, centristai, liberalai ir keli neaiškios partinės priklausomybės tarybos nariai, įsiregistravę kaip Nepriklausoma frakcija. Dauguma turi 24 balsus iš 41 miesto tarybos nario.

Opozicija, kurioje liko socialliberalai ir Lietuvos laisvės sąjunga, turi 17 vietų.

Socialdemokratai ir socialliberalai, besivaržantys tarpusavyje dėl valdžios Kauno miesto taryboje, sudaro valdančiąją daugumą Seime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.