aA
Europos Sąjungos (ES) šalių vadovai Europos Komisijai (EK) pavedė iš naujo apsvarstyti situaciją, susijusią su Kaliningradu, ir parengti pranešimą "Dėl galimybių lanksčiai išspręsti žmonių tranzito problemą". Tai, kaip praneša RIA "Novosti", pareiškė radijo stoties "Echo Moskvy" tiesioginėje laidoje EK atstovybės Maskvoje vadovas Richardas Wrightas.
Europos Sąjunga
Pasak R.Wrighto, EK aktyviai ir rimtai rengia šį pranešimą.

"Remdamiesi savo įstatymais mes stengiamės surasti lanksčių variantų, kaip padėti žmonėms nuvykti iš vienos vietos į kitą", - pabrėžė R.Wrightas.

EK atstovas net pareiškė įsitikinimą, kad Kaliningrado problema bus išspręsta, "juo labiau kad Europos Sąjunga ir Rusija nori surasti šį sprendimą ir yra politinė valia".

"Europos Sąjunga nori ir yra pasiryžusi bendradarbiauti su Rusija, kad pagerintų padėtį, susijusią su Kaliningrado sritimi, ir pasirengusi suteikti techninę ir finansinę paramą", - pridūrė R.Wrightas.

Drauge jis pabrėžė, jog po ES plėtros Lietuva ir Lenkija prisiima atsakomybę už išorinių ES sienų saugumą, taip pat už žmonių ir krovinių judėjimą ES teritorijoje.

Savo ruožtu Valstybės Dūmos deputatas, komiteto "Rusija susivienijusioje Europoje" komiteto vadovas Vladimiras Ryžkovas mano, jog laikas, kai buvo galima išspręsti klausimą dėl galimybės be vizų važiuoti Rusijos piliečiams į Kaliningradą ir atgal, praėjo.

"Derybos tarp Lietuvos, Lenkijos ir Briuselio baigtos. Lenkija ir Lietuva prisiėmė juridinius įsipareigojimus kontroliuoti išorines Europos Sąjungos sienas. Ir dabar labai sunku situaciją sugrąžinti atgal. Dar prieš dvejus metus buvo galima tikėtis važiuoti be vizų", - paaiškino V.Ryžkovas.

Tačiau atsižvelgiant į pastarąjį Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco (Žako Širako) pareiškimą, jog neleistina įvesti vizas, pažymėjo deputatas, Rusijos vadovybė laukia, kad spalį Prancūzija pateiks politinį siūlymą dėl Kaliningrado srities.

Nepaprastojo ir įgaliotojo Danijos ambasadoriaus Rusijoje Larso Vissingo (Larso Visingo) nuomone, iki viršūnių susitikimo lapkritį Rusija ir ES turi pakankamai laiko išspręsti Kaliningrado srities klausimą.

Jis įsitikinęs, jog svarbu ne pats dokumentas - viza ar dar kas nors, o tai, kaip bus užtikrinta galimybė patogiai kirsti sienas Kaliningrado gyventojams.

"Manau, jog bet kurios formos Europos Sąjungos ir Rusijos bendradarbiavimas prives prie to, kad valdyti sienos kirtimo procesą bus lengviau", - pažymėjo ambasadorius.

Tuo tarpu JAV pritars "bet kuriam Kaliningrado problemos sprendimui, kuris padės Rusijos gyventojams laisvai keliauti" tarp Kaliningrado srities ir pagrindinės Rusijos teritorijos. Tai pareiškė pirmadienį Pamaskvio mieste Galicyne vykstančiame seminare JAV ambasadorius Rusijoje Alexanderas Vershbow (Aleksandras Veršbou). A.Vershbow pažymėjo, jog Kaliningrado problema - tai "klausimai, kuriuos turi išspręsti Rusija, Europos Sąjunga (ES) ir būsimosios ES narės - Lenkija ir Lietuva".

Drauge ambasadorius pažymėjo, jog "Rusijos gyventojai turi laisvai keliauti iš Rusijos į Kaliningrado sritį ir atgal".

"Mums tai nekelia abejonių", - pažymėjo jis.

Be to, ambasadoriaus mano, jog jeigu Kaliningrado regionas glaudžiau integruosis su Lenkija ir Lietuva, Baltijos šalimis ir su visa Europa, galiausiai europiečiai atsikratys nuogąstavimų ir baimės dėl neteisėtos emigracijos iš šio regiono.

Kalbėdamas apie Rusijos galimybes įstoti į ES, A.Vershbow pažymėjo, jog "maža Europa vargu ar galės absorbuoti didžiulę Rusiją".

"Tačiau yra posakis: "Niekada nesakykite niekada", - pabrėžė Amerikos diplomatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.