aA
Lietuvai besirengiant į NATO bei ketinant pereiti prie profesiniu pagrindu grindžiamos kariuomenės, dalis šauktinių karių neturi supratimo apie asmens higieną ir nėra matę paprasčiausios skalbimo mašinos. Kaip rašo "Respublika", tarnybai tinkamais pripažįstama tik ketvirtadalis šaukiamų jaunuolių.
Lietuvoje šaukimas į privalomąją karo tarnybą vyksta dukart per metus - pavasarį bei rudenį.

Lietuvoje veikia nauja pagal švedų pavyzdį sukurta šaukimo sistema, kuri numato griežtesnę šauktinių atranką.

Pagal naująją, šiuo metu veikiančią šaukimo sistemą, visi karo prievolininkai registruojami kompiuteriniame tinkle.

Dauguma jaunuolių netinka karinei tarnybai dėl prastos sveikatos, nepasibaigusio teistumo. Per metus medicinos ekspertizės komisijas pereina 20 - 24 tūkst. jaunuolių, iš kurių tarnauti pradeda vos 6 tūkstančiai.

Nemaža dalis šauktinių yra nebaigę vidurinės mokyklos, iš kaimo kilę jaunuoliai, niekada nematę ne tik kompiuterio, bet ir skalbimo mašinos, negirdėję apie dantų valymą ar kojinių skalbimą.

Tuo tarpu Lietuva, besirengdama į NATO, ketina pereiti prie profesiniu pagrindu grindžiamos kariuomenės. Apie perėjimą prie profesinės karo tarnybos kalbama ir naujosios Vyriausybės programoje.

Karo prievolės administravimo tarnybos viršininkas, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas atsargos generolas majoras Jonas Andriškevičius "Respublikai" sakė pastebėjęs, jog tobulėjant ginkluotei, ryšių ir valdymo sistemoms, gana didelis procentas vaikinų, kurie ateina tarnauti į kariuomenę dvylikai mėnesių, yra nedidelio išsilavinimo.

Į kariuomenę patenka didesnis procentas kaimo nei miesto gyventojų, vos ne pusė jų yra nebaigę vidurinės mokyklos.

"Norėdami integruotis į NATO, pirmiausia turime kalbėti viena ryšių kalba. O kaip nebaigęs vidurinės mokyklos kareivis sugebės ta kalba kalbėti", dienraščiui sakė J. Andriškevičius.

Anot jo, jaunuolį per 12 mėnesių išmokyti dirbti su tokia ginkluote, kokią šiuo metu turi Lietuvos kariuomenė, neįmanoma.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.