aA
Pasirodo, lietuviai namie moka užauginti ne tik citrinmedžių, nuo kurių nuskintas citrinos vaisius pakliūva į Lietuvos rekordų knygą. Mūsų gudragalviai augina ir mandarinmedžius bei gauna nemažą mandarinų derlių.
"Pomidorams reikia gerokai daugiau priežiūros, o mandarinams - nepasakyčiau... Tiesiog būtina juos palaistyti ir žiūrėti, kad laiku būtų "pamaitintas", pasakoja mandarino augintoja Irena Bolienė.

Taip ponia Irena kalba apie savo aštuonerių metų mandarinmedį, šiltųjų kraštų "gyventoją", kuris dabar puošia jos darbo kabinetą. "Viskas prasidėjo nuo paprastos greipfruto sėklytės. Pasodinau ją, gal porą metų augo. Po to į greipfruto šaknis įskiepijome mandariną", prisimena I.Bolienė.

Prityrę mandarinų augintojai siūlo visiems griebtis tokios gudrybės: pasodinti greipfruto ar citrinos sėklą ir tik po kelerių metų įskiepyti mandariną. Tuomet bus stipresnės medelio šaknys. Jei mandariną skiepysite į greipfruto šaknis, bus saldesni vaisiai, jei į citrinos - rūgštesni, o augalas mažesnis.

Minėto mandarino augintoja sako, kad medelis yra unikalus, nes subrandina neįtikimai daug vaisių. Šiemet ant jo šakų prinoko apie 60-70 vaisių. Gal, norint sulaukti tokio derliaus, medelį būtina kaip nors ypatingai prižiūrėti?