aA
Šį penktadienį pasaulio pabaigos dar nebus, o jei kas ir nutiktų, planetų kaltinti negalima, paskelbė NASA.
Gandai apie apokalipsę, įvyksiančią penktadienį 9 val. Lietuvos laiku, tikriausiai kilo dėl to, kad tuo metu Mėnulis ir 5 planetos - Merkurijus, Venera, Marsas, Jupiteris ir Saturnas - išsirikiuos vienoje linijoje. Planetų mes nematysime, nes jas užstos Saulė.

"Pasaulio pabaigos nebuvo nė karto, kai planetos išsidėstydavo tokioje linijoje, vadinamoje konjunkcija. Todėl nėra jokios priežasties, dėl kurios ši konjunkcija galėtų būti lemtinga", savo tinklalapyje nasa.gov rašo Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

"Penktadienį gali kilti cunamių, žemės drebėjimų ar kitų stichinių nelaimių, bet su kitomis planetomis jos neturės nieko bendra", teigia NASA.

JAV karinio jūrų laivyno observatorija Vašingtone, stebinti tokius dangaus reiškinius, teigia penktadienio konjunkciją būsiant netgi ne visai tikra.

"Planetos nebus išsirikiavusios visiškoje tiesėje kaip koks perlų vėrinys. Jei matytume iš Žemės, jos būtų nutolusios viena nuo kitos per 25 laipsnius", sakė observatorijos atstovas spaudai.

Pabrėždamas, kaip mažai šis reiškinys mus paveiks, atstovas pateikė teorinį pavyzdį: jei visas planetas galėtume surikiuoti vienoje linijoje mažiausiais galimais atstumais nuo Žemės, jų sukeltos potvynio bangos aukštis nuo normalių Žemės potvynių skirtųsi vos per popieriaus lapo storį.

Tačiau planetų konjunkcijos tebedomina astrologus, manančius, kad jos gali paveikti įvykius Žemėje, sakė atstovas.

Paskutinį kartą tokia pati planetų konjunkcija įvyko 1962 metais, o 710 metais planetos buvo išsirikiavusios dar tiesesne linija.

Abu šiuos įvykius laimingai išgyvenome, pažymėjo observatorijos atstovas spaudai.

Panaši planetų konjunkcija įvyks ir gegužės 17 dieną, bet jos taip pat nebus galima matyti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.