aA
Grupė viešųjų ir privačių bibliotekų iš viso pasaulio kuria nemokamą interneto informacijos paslaugą, kuria naudosis ieškantys atsakymų į mokslinius klausimus. Pagrindinė šios paslaugos motyvacija – internete esančios informacijos nepatikimumas bei prieštaringumas.
Tikimasi, kad šios paslaugos tinklalapis pradės veikti dar liepos mėnesį. Kiekvienas čia užduotas klausimas bus nukreipiamas į atitinkamo profilio biblioteką. Pavyzdžiui, jei kiltų klausimų apie aborigenus, tuomet atsakymą pateiktų kuri nors iš Australijos bibliotekų.

Nors internete jau populiarios tokios paslaugos, kokias teikia “AskJeeves”, “Google” ar “Yahoo”, visgi idėjos autorių manymu ši naujoji bibliotekų sąjunga bus vienintelė galinti pakankamai greitai ir tiksliai atsakyti į specializuotus klausimus.

Penktadienį prasidėjo naujosios sistemos bandymas. Pirmieji asmenys, galėję išbandyti tinklo sugebėjimus, buvo bibliotekų darbuotojai. Klausimai turėjo būti pateikiami faksu, telefonu, elektroniniu paštu ar tiesiog atvykstant į vieną iš bibliotekų.

Kiekviena biblioteka vertinama pagal jos duomenis – specializaciją, kalbą, darbo laiką ir kitą informaciją. Naudodamasis šiais duomenimis tinklas nusprendžia į kurią biblioteką nukreipti klausimą.

Šis tinklas bus skirtas ne tik moksliniams darbams, bet ir paprastiems vartotojams, nes galės atsakinėti į klausimus, susijusius su menu, muzika ar technologine informacija. Klausimai gali būti atsakomi įvairiai: vieni atsakymai gali būti skirti tik itin išsilavinusiems mokslininkams, o kiti bus suprantami ir ikimokyklinio amžiaus vaikams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.