aA
Strasbūre veikiantis Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nutarė nagrinėti iš esmės trijų nuteistųjų Lietuvos piliečių skundus prieš Lietuvą.
Kaip pirmadienį pranešė "Lietuvos rytas", EŽTT nagrinės iš esmės Kęstučio Biručio, Vidmanto Bylos bei Laimunto Janutėno skundus dėl jų teisės į gynybą pažeidimo pagal Žmogaus teisių konvencijos šeštąjį straipsnį.

Teismo posėdis gali įvykti kitų metų pradžioje.

1997 metų pabaigoje šie trys kalintys pareiškėjai buvo nuteisti už riaušių Pravieniškių sustiprinto režimo pirmojoje pataisos darbų kolonijoje organizavimą.

Nuosprendis buvo priimtas remiantis daugiausia įslaptintų liudytojų parodymais, kurių neturėjo galimybės patikrinti nei patys pareiškėjai, nei šią bylą nagrinėję teismai.

L. Janutėnas buvo nuteistas, remiantis tik įslaptintų liudytojų parodymais.

Pagal Europos žmogaus teisių konvenciją gynybos teisė numato tokiomis pat sąlygomis apklausti ir gynybos liudytojus, ir liudytojus prieš kaltinamąjį.

Šioje byloje įslaptinti liudytojai davė parodymus prieš kaltinamuosius, tačiau kaltinamieji negalėjo jų apklausti.

1997 metų pabaigoje už riaušių Pravieniškių sustiprinto režimo pirmojoje pataisos darbų kolonijoje kurstymą Kauno apygardos teismas nuteisė 21 šios kolonijos kalinį laisvės atėmimo bausmėmis nuo 5 iki 13 metų.

K.Birutis (g. 1974 m.) ir V.Byla (g. 1968 m.) buvo nuteisti 13 metų laisvės atėmimo, iš kurių 5 metus atlikti kalėjime, o likusią dalį - griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje. L.Janutėnas (g. 1976 m.) buvo nuteistas 6 metams laisvės atėmimo, bausmę atliekant griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.

Kalinių riaušėse 1997 metų sausio 15 dieną dalyvavo apie tris šimtus iš 750 šioje įkalinimo įstaigoje bausmę už sunkius nusikaltimus atliekančių nuteistųjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.