aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas žino, kaip praplėsti šalies politikų būrį.
Papildomų teisės aktų tam priimti nereikėtų. Recepto paslaptis - vienam valdžioje esančiam politikui leisti sėdėti ant vienos, o ne ant kelių kėdžių.

Turi ne po vieną mandatą

Tuo tarpu iš 141 naujosios kadencijos Seimo nario trečdalis turi ir savivaldybės tarybos nario mandatus.

Sėdinčių ant trijų kėdžių - Seimo, Vyriausybės ir savivaldybės tarybos nario - buvo keturi. Tai - Liberalų sąjungos nariai premjeras Rolandas Paksas, finansų ir ūkio ministrai Jonas Lionginas bei Eugenijus Maldeikis, taip pat socialliberalų atstovas, Švietimo ir mokslo ministerijai vadovaujantis Algirdas Monkevičius. Pastarasis savivaldybės tarybos nario mandato jau atsisakė. Jo pavyzdžiu ketina pasekti ir liberalai.

Apsisprendimą atsisakyti Vilniaus miesto savivaldybės tarbos nario mandato "Lietuvos rytui" patvirtino J.Lionginas.

Paklaustas, ar atsisakys ir Seimo nario mandato, finansų ministras atsakė: "Kol kas neketinu".

Geriau dirba nesiblaškantys

Galiojantys įstatymai nedraudžia politikams užimti kelerių pareigų, bet Z.Vaigauskas įsitikinęs, kad darbas atliekamas geriau, kai vienas asmuo atsako už vieną sritį.

Atsiradus daugiau tuščių kėdžių savivaldybėse, jas galėtų užimti partijos kolegos. Taip būtų plečiamas politikų ratas. Šis modelis iš dalies išspręstų partinių mokyklų problemą.

Bet Z.Vaigauskas neneigia argumentų ir tų parlamentarų, kurie neatsisako savivaldybių tarybų nario mandatų: "Pavyzdžiui, Vytautas Šustauskas sako, kad spės įsigilinti ir į Seimo, ir į Kauno reikalus. Jeigu žmogus nori, kodėl jam reikia drausti?"

"Lietuvos rytas"