aA
Berlyne posėdžiavęs NATO Parlamentinės Asamblėjos (NATO PA) Politinis komitetas sekmadienį pritarė rezoliucijos projektui, kuriame rekomenduojama ne vėliau kaip 2002 metais į NATO pakviesti Lietuvą, Slovėniją ir Slovakiją.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
Rezoliucija bus teikiama tvirtinti antradienį Berlyne prasidedančioje NATO PA 46-joje sesijoje. Rekomendacija pakviesti į NATO tris valstybes atsirado JAV senatoriaus Williamo Rotho (Viljamo Roto) siūlymu diskusijų komitete metu. Pradiniame rezoliucijos projekte šios nuostatos nebuvo.

Kaip BNS sakė Politinio komiteto posėdyje dalyvavusi Seimo laikinosios delegacijos NATO PA narė R. Juknevičienė, rekomendacija priimti 2002 metais minėtąsias tris valstybes buvo priimta po karštų diskusijų. Rezoliucijos projekte taip pat siūloma 2002 metais į NATO pakviesti ir kitas Rytų Europos demokratines valstybes, kurios siekia narystės aljanse ir bus įvykdę tam keliamus kriterijus.

Konservatorės R. Juknevičienės teigimu, galima tikėtis, jog rezoliucijai pritars ir antradienį prasidedanti NATO PA sesija. Įprasta, kad NATO Parlamentinė Asamblėja patvirtina daugumą komitetų rekomenduotų sprendimų. Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vygaudas Ušackas BNS teigiamai vertino NATO PA Politinio komiteto sprendimą. "Traukinys pagaliau pajudėjo. Svarbu dabar nepadaryti klaidų", sakė viceministras.

Kaip sakoma NATO Politiniam komitetui pateiktame pranešimo apie NATO santykius su Euroatlantinės Partnerystės Tarybos šalimis projekte, Lietuvai rekomenduojama iki 2002 metų padidinti išlaidas krašto apsaugai iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto. Šis pranešimo projektas parengtas po NATO PA Politinio komiteto Vidurio ir Rytų Europos pakomitečio delegacijos vizito Lietuvoje praėjusį birželį.

Kaip BNS sakė Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, NATO PA Politinio komiteto sprendimas "yra Lietuvos užsienio politikos pastangų įvertinimas". "Tikimės, kad komiteto parengtą rezoliucijos projektą Parlamentinė Asamblėja priims", sakė P. Zapolskas.

NATO PA vienija NATO valstybių ir asocijuotų šalių parlamentų narius, tačiau jos sprendimai turi tik rekomendacinio pobūdžio statusą. NATO PA savo sesijas rengia du kartus per metus - rudenį ir pavasarį. 2001 metų pavasario sesiją buvusio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio ir Seimo delegacijos NATO PA siūlymu bus surengta Vilniuje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.