aA
Pasvalio rajono gyventoja įtaria, kad jos karvę nušovė kompanija, kurioje medžiojo apylinkės prokuroras ir Seimo narys Emilija Gudaitė:"Kur man kreiptis, jei pats prokuroras žino ir nieko nedaro".
Karvės šeimininkė
Karvė

Lapkričio 4 dienos ankstų rytą Pasvalio r. Valakėlių kaimo gyventoja Emilija Gudaitė ganykloje rado nušautą savo karvę. Karvė buvo veršinga, todėl moteriškė labai susijaudino praradusi gyvulį. Karvė gulėjo paplūdusi krauju, o jos pilve žiojėjo skylė. Išsigandusi E.Gudaitė kitą šalia besiganančią savo karvę parsivedė namo ir uždarė į tvartą.

Maždaug už 300 m esančiame miške moteriškė girdėjo medžioklės garsus ir šūvius, tačiau eiti artyn pabijojo. Tik vakare E.Gudaitė paskambino veterinarijos gydytojui Antanui Navikauskui ir pranešė apie įvykusią nelaimę.

Kitos dienos rytą prie negyvos karvės susirinko keletas garbių Pasvalio vyrų, tą dieną medžiojusių Valakėlių miške. Pasvalio apylinkės prokuratūros vyr. prokuroras Algirdas Vačikauskas, žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Morkūnas, aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Petras Drevinskas ir svarbiausias asmuo, turėjęs nustatyti, nuo ko krito karvė, veterinarijos gydytojas A.Navikauskas.

Deja, įvykio vietoje nerasta jokių šovinių, kuriais galėjo būti nušautas gyvulys.

Pasak A.Navikausko, kulka galėjo pasilikti karvės galvoje, kuri liko neskrosta. Paklaustas, kodėl neieškojo nusikaltimo įkalčių veterinarijos gydytojas atsakė, kad "dalyvavusieji asmenys buvo suinteresuoti jų nerasti". Iš gyvulio skrandžio A.Navikauskas ištraukė virvės gabalą, kuris vėliau tapo svarbiausiu ginčo, dėl ko padvėsė E.Gudaitės karvė, objektu. Veterinaro nuomone, absurdas būtų tvirtinti, kad karvė nudvėsė prarijusi virvės gabalą.

"Paprastai karvė atrajoja prarytus svetimkūnius", tikino jis. A.Navikauskui keista, kad J.Morkūnas ir kiti, iš pradžių sutikę su skrodimo išvadomis, vėliau nuomonę pakeitė.

Medžioklė

Veterinarijos gydytojas A.Navikauskas įsitikinęs, kad karvė gali net peilį praryti ir nenudvėsti. Kaip jau rašyta, Saločių medžiotojų būrelio vyrai, tarp jų buvo ne tik vyr. prokuroras A.Vačikauskas, bet ir Seimo narys Jonas Budrevičius, lapkričio 4 d. medžiojo zuikius. Medžioklė, prasidėjusi anksti rytą, nebuvo labai sėkminga - nušautas vienas zuikis, dvi lapės ir viena antis. Tai, kad atsitiktinė kulka, paleista žioplesnio medžiotojo, galėjo kliudyti E.Gudaitės gyvulį, medžiotojai kategoriškai neigia. Medžiotojų būrelio pirmininkas Rimantas Kregždė tvirtina, kad tą dieną Valakėlių miške jie pradėjo medžioti tik apie 15 valandą, o moteriškė savo negyvą gyvulį rado anksti rytą. "4 mm šratais karvės nenušausi, netgi jei pataikytum, šratas tik pradrėkstų gyvulio odą", - tikino R.Kregždė.

Jis kategoriškai tvirtino, kad karvės pilve skylės nebuvo, o ji nugaišo prarijusi virvę. Pasak būrelio pirmininko, zuikių medžioklė buvo teisėta, jie turėjo medžioklės lapą ir medžiojo tik smulkaus kalibro šratais. Turtingus medžiotojus taip pat gynė žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas J.Morkūnas.

"Moteriškę bus primokęs jos pusbrolio sūnus. Jie susitarė su A.Navikausku ir nusprendė pasipelnyti. Kodėl mes turime mokėti, jei mano vyrai nepaleido nė vieno šūvio? Veterinarijos gydytojas meluoja, jokios skylės karvės pilve nebuvo. Paklauskite bet kurią melžėją, ji pasakys, jei gyvulys praryja didžiulį gniužulą virvių, po 4-5 valandų nudvės ir niekas jo neišgelbės. A.Navikauskui reikia atimti licenciją, jei jis tokius triukus krečia", - karščiavosi J.Morkūnas. Jis gailėjosi, kad neiškvietė kvalifikuotų ekspertų, kurie būtų nustatę tikrąją gyvulio mirties priežastį.

Nukentėjusioji

Taip ir lieka neaišku, nuo ko krito E.Gudaitės karvė, niekur nedirbančiai moteriškei buvusi vienintelė maitintoja. E.Gudaitė sako, kad nebeįstengs nusipirkti gyvulio, šiuo metu kainuojančio apie tūkstantį litų. Per mėnesį už pieną moteriškė gaudavo apie 90 litų. Penkiasdešimt trejų metų E.Gudaitė likvidavus žemės ūkio bendrovę niekur nedirba. Ji netiki, kad karvė nugaišusi arba ją nušovę brakonieriai. "Brakonieriai karvę būtų pasiėmę", - sakė E.Gudaitė, gyvulio mėsą atidavusi šunims, o žarnas užkasusi. Ji nesitiki surasti teisybę, o tuo labiau atgauti pinigus už prarastą veršingą karvę.

Pamaldžiai sudėjęs rankas A.Vačikauskas neprisiminė, kurią dieną medžiojo.