aA
Alfonsas Čekauskas Blaivybės draugijos “Baltų ainiai” pirmininkas, Seimo Nacionalinės sveikatos tarybos narys
Visame demokratiniame Vakarų pasaulyje narkomanija yra pirmoji problema, toliau alkoholis, tabakas. Tačiau Lietuvoje apie 11 proc. piliečių mirčių atvejų susiję su alkoholiu, o ne su narkotikais.

Antroje vietoje, pas mus pagal nuostolius sveikatai, šalies ūkiui, ekonomikos pažangai - laikytinas tabakas. Nuo tabako kasmet Lietuvoje miršta apie 7 tūkst. žmonių.

Narkotikų vartojimo tempai pas mus šiandien ypač stipriai auga. Vis dėlto, pagal pasekmes, nesulyginamai didesnė žala lietuviams yra nuo alkoholio ir tabako, negu nuo narkotikų.

Ir ką gi matome - remiama viena griūvanti siena, o kitos paliekamos savieigai. Taigi, jeigu naujoji Vyriausybė ir Seimas kreips dėmesį tik narkomanijai ir visiškai nekovos su alkoholizmu ir tabako vartojimu - nuostoliai sveikatai, genetiniam fondui, ekonomikai stipriai padidės.

Sutinku, kad kovai su narkomanija reikia duoti pinigų, bet nesutinku, kad kovai prieš alkoholizmą ir tabako vartojimą nereikia skirti nei dėmesio, nei pinigų. Reikia visom trim programom duoti polygiai - 10 mln. Lt kovai su narkomanija, 10 mln. Lt - kovai su alkoholizmu, 10 mln. Lt - kovai su tabako vartojimu. Be to, reikia labai sekti, kaip naudojami bus šitie pinigai.

Iki šiol būdavo atiduodama biudžetinėm įstaigom pinigai - ir įstaigų vadovai bei kai kurie darbuotojai pasidalydavo šituos pinigus. Jie paruošdavo įvairius projektus ir taip išsidalydavo pinigus. O iš tų projektų - nulinis efektas.

Vyriausybė rengia vajų prieš narkotikus

Tai komentuoja:

Saulius Čaplinskas Lietuvos “AIDS centro” vadovas