aA
Naujoji valdančioji dauguma, karpydama krašto apsaugos, žemės ūkio bei atskirų sveikatos apsaugos programų biudžetus, padvigubino finansavimą narkotikų prevencijai bei narkomanijos profilaktikai. Prie konservatorių biudžeto projekte numatytų 5 mln. litų pridėti dar 5 mln. Lt.
Remiantis Policijos departamento suvestinėmis, per šiemet metus nusikaltimų, susijusių su narkotikais, skaičius, palyginti su pernai metais, padidėjo 41 proc. Tuo tarpu paauglių bei jaunuolių vartojančių narkotikus tėvai vidutiniškai tik po dvejų metų ir septynių mėnesių sužino, kad jų vaikai vartoja narkotines medžiagas.

Pernai Lietuvoje išaiškintas ir nubaustas 521 narkomanas, padaręs nusikaltimus, šiemet iškeltos jau 524 baudžiamosios bylos, kuomet nusikaltimus padarė apsvaigę nuo narkotikų asmenys.

Tačiau realūs skaičiai yra didesni. Mat, tiriant baudžiamąsias bylas, dažnai taip ir nepavyksta nustatyti, ar narkomanas padarė nusikaltimą būdamas apsvaigęs, ar ne.

Policijai pavyksta sulaikyti tik apie 10 proc. visų įvežamų narkotikų. Pernai Lietuvoje konfiskuotas narkotines ir psichotropines medžiagas realizavus juodojoje rinkoje, galima būtų gauti apie 55 mln. litų (14 mln. JAV dolerių).

Konfiskuotų narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiai liudija, kad Lietuvos rinkoje įsivyrauja heroinas, amfetaminai, marihuana bei psichotropinės medžiagos.

Kita vertus, ar pompastiniai valdžios vyrų sąjūdžiai - organizuojamos konferencijos, koncertai neišvirs parodomosiomis akcijomis, po kurių narkomanijos plitimas ne tik nesumažės, bet ir toliau sparčiai kils. Juk taip jau atsitiko kovojant prieš alkoholizmą ir tabaką.

Buvusios Vyriausybės neskaičiuodamos biudžetinio finansavimo remdavo įvairias programas prieš alkoholizmą, tabaką, tačiau neprivalėdamos atsiskaitinėti tiek biudžetinės, tiek visuomeninės institucijos surengusios parodomąsias akcijas ir išleidusios gausybę brošiūrų, susikompromitavo visuomenės akyse.

Ar kova prieš narkomaniją netaps dar viena parodomąja akcija?

Tai komentuoja:

Alfonsas Čekauskas Blaivybės draugijos “Baltų ainiai” pirmininkas, Seimo Nacionalinės sveikatos tarybos narys

Saulius Čaplinskas Lietuvos “AIDS centro” vadovas