aA
Trys pirmaujančios kandidatės į Europos Sąjungos (ES) nares antradienį pareiškė, kad gali baigti stojimo derybas iki kitų metų pabaigos - keliais mėnesiais anksčiau, negu prognozavo Europos Komisija (EK).
Lenkija, Slovėnija ir Estija pateikė šį vertinimą per naują derybų ratą su ES pareigūnais, kuriame buvo pažymėta pažanga techniniais klausimais.

Praėjusią savaitę EK paskelbė kasmetinį ES plėtros strategijos dokumentą, kuriame pareiškė, kad derybos gali būti baigtos 2002 metais. Tai leistų 2002 metų pabaigoje priimti naujas nares.

"Mes keliame tikslą baigti derybas 2001 metais, jeigu įmanoma - 2001-ųjų viduryje", žurnalistams sakė Lenkijos narystės derybų delegacijos vadovas Janas Kulakowskis (Janas Kulakovskis).

Slovėnija ir Estija, kurios irgi yra tarp šešių pirmaujančių kandidačių, taip pat pareiškė galinčios baigti derybas 2001 metais. Tačiau, pasak jų, tai priklausys ir nuo ES pastangų.

Likusios trys pirmaujančios kandidatės - Čekija, Vengrija ir Kipras - ves narystės derybas ketvirtadienį.

Dvi antrajai kandidačių grupei priklausančios šalys - Slovakija ir Latvija - pareiškė, kad jų atveju yra realu baigti derybas 2002 metais. Šios šalys pradėjo derybas šiais metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.