aA
Lietuvos laivą sulaikiusi Afrikos valstybė šiurkščiai pažeidė tarptautinės teisės normas, teigia tarptautinės teisės ekspertas, socialinių (teisės) mokslų daktaras Valentinas Jaruševičius.
Kaip interviu BNS sakė V. Jaruševičius, Lietuvos laivą "Rytas" sulaikiusi Pusiaujo Gvinėja iškart po sulaikymo kelissyk šiurkščiai pažeidė 1948 m. Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją, 1966 m. Tarptautinį pilietinių ir politinių teisių paktą ir 1982 m. Jungtinių Tautų Jūrų teisės konvenciją.

Pasak V. Jaruševičiaus, Pusiaujo Gvinėja, sulaikydama "Ryto" įgulos narius, pažeidė Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos esminę nuostatą, kad kiekvienas žmogus turi teisę į gyvybę, laisvę ir asmens neliečiamybę.

Be to, Pusiaujo Gvinėjos kariškių veiksmai Lietuvos laivo jūrininkų atžvilgiu pažeidė Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 9-ojo straipsnio nuostatas dėl laisvės ir neliečiamybės, be to - jog kiekvienas sulaikytas ar suimtas asmuo skubiai pristatomas teisėjui, tokiam asmeniui skubiai pranešamas sulaikymo pagrindas ir skubiai pateikiami kaltinimai.

Pasak V. Jaruševičiaus, Pusiaujo Gvinėja taip pat pažeidė JT Jūrų teisės konvencijos 73 straipsnio nuostatas, jog užsienio laivų arešto ar sulaikymo atveju pakrantės valstybės iš karto praneša apie tai valstybei, su kurios vėliava plaukioja laivas, apie veiksmus, kurių buvo imtasi. Tai "Ryto" sulaikymo atveju nebuvo padaryta.

V. Jaruševičius komentavo, remdamasis Lietuvos spaudoje skelbtais ir visuomenei iki trečiadienio žinomais faktais apie Lietuvos laivo sulaikymą.

Pusiaujo Gvinėja yra prisijungusi prie Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto ir JT Jūrų teisės konvencijos.

Lietuvos teisės eksperto teigimu, remiantis tarptautiniais dokumentais įtvirtinta nekaltumo prezumpcija, visos minėtosios tarptautinės teisės normos būtų taikytinos ir tuo atveju, jeigu Lietuvos laivas ar jo įgula būtų padarę teisės pažeidimų, pavyzdžiui, neleistinai žvejoję, gabenę draudžiamą krovinį ar pažeidę embargo režimą.

V. Jaruševičiaus teigimu, Lietuvos valstybė vykdo Konstitucijoje ir Pilietybės įstatyme prisiimtus įsipareigojimus dėl savo piliečių gynimo ir įgyvendina visas tinkamas diplomatinės gynybos formas.

Trečiadienio duomenimis, Pusiaujo Gvinėjos Malabo uoste laikomo laivo įgulai vietos pareigūnai vis dar nepateikė tikslių kaltinimų dėl sulaikymo.

Laivo "Rytas" kapitonas Valentinas Malychinas gavo oficialų dokumentą, kuriame surašytos afrikiečių pretenzijos šiam laivui bei jo įgulai. Dokumentas parašytas šios valstybės valstybine - ispanų - kalba.

Tačiau antradienį afrikiečiai pateikė aktu vadinamo dokumento tik pirmąjį puslapį ir iki šiol dar nėra galutinio akto varianto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.