aA
Išgirdęs, kad Austrijos ambasadorius Lietuvoje Florianas Haugas atsisakė rengti Vienos pokylį, Seimo narys Vytautas Šustauskas vakar "Lietuvos rytui" pareiškė: "Lietuva pokyliams dar nepasirengusi. Austrija Vienos pokylius pradėjo rengti tik 1956 metais. Po karo tokių švenčių nebuvo. Lietuva dabar - kaip Austrija po karo".
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas
© "Lietuvos žinios"
Vienintelį kartą Vienos pokylis Vilniuje buvo surengtas praėjusių metų pradžioje. Tuomet Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderis V.Šustauskas prie Vilniaus rotušės surengė alternatyvų "ubagų balių", kuriame dalyvavo apie 200 žmonių. Dėl šio nesankcionuoto renginio V.Šustauskui buvo skirta 15 parų arešto.

Labdaringą Vienos pokylį Austrijos ambasada Vilniaus rotušėje ketino surengti ir šių metų sausio 22 dieną, tačiau išvakarėse sumanymo atsisakė dėl V.Šustausko vadovaujamos LLS grasinimų susidoroti su jo svečiais.

Austrijos ambasadoriaus sprendimo Vilniuje nerengti Vienos pokylių, kol nebus visuomenės ir politikų pritarimo, V.Šustauskas nevadina savo pergale: "F.Haugas nutarė, ir tai yra asmeninė jo nuomonė. Keletą kartų kalbėjau su ambasadoriumi telefonu ir įrodinėjau, kad Austrijoje reikia rengti lietuviškas Jonines ir taip garsinti pasaulyje Lietuvos vardą".

Pasiteiravus, kokias lietuviškas šventes jis pats švenčia ir kurias jų būtų galima rengti užsienyje, V.Šustauskas nurodė "Jonines su vainikėlių plukdymu, Užgavėnes ir Kaziuko šventę". "Dabar mes pagal amerikiečių tradiciją pjaunam kalakutą, pagal ispanų - metam aviną pro langą. Jeigu taip ir toliau bus, lietuviškų tradicijų Lietuvoje neliks", - dėstė V.Šustauskas.

Tai, kad jis laikomas didžiausiu Vienos pokylio priešininku, V.Šustauskas vadina sąmoningu šmeižtu: "Pokylis žlugo, reikėjo surasti atpirkimo ožį. Todėl kalčiausias likau aš".

"Lietuvos rytas"