aA
Per ginkluotus konfliktus ir nepriklausomos spaudos persekiojimą 1999 metais pasaulyje žuvo 36 žurnalistai - dukart daugiau negu 1998-aisiais.
Tai antradienį, gegužės 3-iąją minimos Pasaulinės spaudos laisvės dienos išvakarėse, pranešė spaudos padėtį stebinti organizacija "Žurnalistai be sienų" (ŽBS), įsikūrusi Paryžiuje.

Žurnalistai per konfliktus žuvo įvairiose pasaulio vietose, be to, daugelyje šalių jie negali laisvai skleisti informacijos. Maždaug 100 žurnalistų šiuo metu yra kalinami už žodžio laisvę slopinančių vyriausybių kritiką.

"Žurnalistų nužudymų padaugėjo daugiausiai dėl ginkluotų konfliktų pagausėjimo. Žurnalistai, nepaisant visų jų statusą garantuojančių konvencijų, tampa taikiniais nuo Siera Leonės iki Kosovo, nuo Rytų Timoro iki Čečėnijos,", sakoma organizacijos pareiškime.

Anot jo, žurnalistai ir toliau kalinami už savo pažiūras. Dažnai jie kali labai blogomis sąlygomis, o kai kurie net kankinami.

Piečiau Sacharos esančioje Afrikos dalyje 1999 metais žuvo daugiau žurnalistų negu per visu ketverius ankstesnius metus. Be to, per 1999-uosius metus iš viso buvo sulaikyta daugiau kaip 200 žurnalistų, sakoma pranešime.

Anot jo, žurnalistai taip pat yra sulaikomi Artimuosiuose Rytuose, Kuboje valdžia siekia užgniaužti jų balsą, o Brazilijoje ir Bangladeše juos siekiama nutildyti bauginimais. Kolumbijoje žiniasklaidos atstovus medžioja ginkluoti sukilėliai, o Mianmare (Birmoje) jie yra kalinami itin žiauriomis sąlygomis.

ŽBS taip pat kritikuoja šalis, varžančias galimybę naudotis internetu, kuris turėtų būti priemonė laisvai skleisti informaciją.

"Maždaug 20 šalių gali būti laikomos tikrais "interneto priešais", sakoma pareiškime.

Viena didžiausių interneto laisvės pažeidėjų yra Kinija, kuri griežtai kontroliuoja internete pasirodančią informaciją. Tuo tarpu Mianmare yra tik viena interneto tarnybinė stotis, tačiau ir tą pačią kontroliuoja vyriausybė. Bet kas, skleidžiantis per internetą vyriausybę kritiškai vertinančią informaciją, čia gali būti nubaustas ilgais laisvės atėmimo terminais, sakoma pranešime.

Anot jo, spaudos laisvė yra visiškai užgniaužta daugiau kaip 20-yje šalių, kuriose gyvena maždaug 2 mlrd. žmonių. Galimybė laisvai skleisti informaciją yra užtikrinta tik maždaug 30-yje šalių, kuriose negyvena nė milijardo gyventojų.

"Taigi ši laisvė - labai atsitiktinė", mano ŽTS.

Pasaulyje tik 69 šalys turi laisvą spaudą, 51 šalis turi dalinai laisvą žiniasklaidą, o 66-ose šalyse spaudos ir transliavimo sistemas kontroliuoja vyriausybė, sakoma pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.