aA
Lenkija tampa rojumi neturtingiems svetimšaliams - tikina populiarus savaitraštis "Wprost". Oficialiais duomenimis, kasmet Lenkijos sieną kerta apie 80 mln. užsieniečių.
Vidaus reikalų ir administracijos duomenimis, nuolatinius leidimus gyventi Lenkijoje turi 34 tūkst. svetimšalių, o 50 tūkst . - laikinus leidimus. Ministerijos duomenimis, šiemet net 4 tūkst. užsieniečių pasiprašė politinio prieglobsčio. Tai rekordinis skaičius Lenkijoje.

Dažniausiai į Lenkiją "veržiasi" vietnamiečiai, kinai ir buvusių SSRS respublikų gyventojai, daugiausia rusai, ukrainiečiai, baltarusiai ir armėnai. Neoficialiai suskaičiuota, kad Lenkijoje jau gyvena apie 40 tūkst. vietnamiečių, kurie laiko mažas kavinukes, barus ir verčiasi mažmenine prekyba.

Policija mano, kad nelegaliai Lenkijoje dirba apie 200 tūkst. svetimšalių. "Wprost" rašo, kad šalyje veikia apie 100 nelegalių įmonių, kuriose dirba daugiau kaip 5 tūkst. užsieniečių. Neseniai policija netoli Lodzės miesto aptiko nelegalią siuvyklą, kurioje be pertraukos ištisą parą dirbo apie 100 ukrainiečių siuvėjų. Jos gaudavo minimalų atlyginimą ir gyveno tiesiog neįtikėtomis sąlygomis: neturėjo teisės išeiti į lauką, pamainomis miegodavo mediniuose gultuose, kai kitos dirbdavo.

Tačiau "Wprost" pažymi, kad , kad "Lenkija - viena iš nedaugelio Europos šalių, kurioje keičiasi požiūris į svetimšalius". Dar prieš keletą metų pagrindinėmis nusikaltėlių aukomis tapdavo Lenkijoje besimokantys arba dirbantys juodaodžiai ir vietnamiečiai, o dabar tokio pobūdžio nusikaltimų gerokai sumažėjo.

Varšuvos universiteto sociologijos katedros tyrimai rodo, jog tik 0,5 proc. Lenkijos gyventojų nenorėtų Lenkijoje matyti čečėnų, 0,8 proc. - vietnamiečių, 2,1 proc. - lietuvių, 3,4 proc. - buvusios SSRS respublikų ir Bulgarijos piliečių, 3,5 proc. - kinų, 4,5 proc. - čigonų, 5,4 proc. - žydų, 6,4 proc. - arabų.

Remdamasis pateiktais skaičiais, "Wprost" klausia, ar Lenkija taps daugiataute valstybe, kurioje nebus diskriminuojamos tautinės mažumos?

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.