aA
Amerikiečių viltys kuo greičiau sužinoti, ką gi jie išsirinko naujuoju valstybės vadovu, visai išblėso. Sekmadienį Floridos Palm Byčo apygardos balsų skaičiavimo taryba paskelbė precedento neturintį nurodymą - rankiniu būdu perskaičiuoti visus apygardos rinkėjų balsus (per 425 tūkst. biuletenių).
A.Gore ir G.W.Bush
A.Gore ir G.W.Bush
Šiandien posėdžiausiantys apygardos rinkimų komisijos pareigūnai turi nuspręsti, kada bus pradėtas varginantis visų 531 rinkimų apylinkių biuletenių perskaičiavimas.

Toks nurodymas buvo duotos po to, kai paaiškėjo, kad, Palm Byčo apygardoje rankiniu būdu perskaičiavus 1 proc. visų čia užpildytų balsavimo lapelių (per 4,5 tūkst.), demokratų kandidato Alo Gore'o sąskaita pasipildė 33 naujais balsais, o respublikono George'o W.Busho - tik 14 balsų. Tai reiškia, jog demokratų kandidato pozicijos pagerėjo 19 balsų.

Rinkimų komisijos narė Carol Roberts, pritaikydama bandymo proporciją dabartiniams visos apygardos rezultatams, spėjo, kad po visų biuletenių perskaičiavimo viceprezidentui 52 metų A.Gore'ui Palm Byče gali būti priskirta daugiau kaip 1900 papildomų balsų.

"Tai akivaizdžiai pakeistų rinkimų rezultatus", - sakė C.Roberts, pažymėdama, kad 54 metų G.W.Bushas prieš demokratų kandidatą visoje valstijoje pirmauja tik keliais šimtais rinkėjų balsų. Laimėjęs Floridos rinkėjų bei rinkikų balsus kandidatas turi tapti ir naujuoju prezidentu.

Konfliktas dėl galutinių prezidento rinkimų rezultatų, praėjus beveik savaitei po balsavimo, pagaliau atsidūrė ten, kur JAV atsiduria dauguma ginčų - teisme. Į teismą kreipėsi Respublikonų partija, o tai leidžia spėti apie tam tikrą neviltį jos kandidato G.W.Busho stovykloje.

G.W.Bushas, jo kandidatas į viceprezidento postą Dickas Cheney ir septyni rinkėjai šeštadienį Floridoje kreipėsi į apygardos teismą, prašydami uždrausti balsavimo lapelių perskaičiavimą, kurio reikalauja demokratai. Respublikonų prašymą Majamio federalinis teismas svarstys šiandien.

Respublikonai taip siekia sustabdyti rankinį balsų perskaičiavimą. Anot G.W.Busho įgaliotinio Jameso Bakerio, šis balsų skaičiavimo metodas esąs ne toks patikimas ir ne toks tikslus kaip mašininis skaičiavimas, jis padidina klaidų ir klastojimo galimybes, tuo tarpu mašina nesanti "nei respublikoniška, nei demokratiška".

Besididžiuojantys savo 224 metus gyvuojančia sistema amerikiečiai jau pavargo nuo nežinios. Pastarieji prezidento rinkimai beveik savaitę nepajuda iš aklavietės, ir naujasis amerikiečių pasirinktas valstybės vadovas jiems patiems tebėra paslaptis.

Ne vienas amerikietis jau ima reikšti pasipiktinimą, kad dėl nesibaigiančios rinkimų painiavos jie tapo pasaulio pajuokos objektu. Tačiau nepaisant to, žurnalo "Newsweek" surengtos apklausos duomenimis, trečdalis amerikiečių įsitikinę, kad svarbiau yra ne kuo greičiau, o kuo kruopščiau ir tiksliau suskaičiuoti balsavimo Floridoje rezultatus.

Du trečdaliai žurnalo apklaustų amerikiečių mano, kad A.Gore'as pasielgė teisingai, atšaukdamas savo pralaimėjimo pripažinimą, paaiškėjus, kad varžovo persvara yra ypač maža.

Tuo tarpu šeštadienį surengtoje agentūros "Associated Press" apklausoje ne vienas amerikietis prisipažino, kad pastarosiomis dienomis, klausydamasis nesibaigiančių abiejų kandidatų atstovų samprotavimų, jau pradėjo nekęsti tiek vienos, tiek kitos stovyklos.

"Lietuvos rytas"