aA
Bosnijoje sekmadienį pradėti skaičiuoti vakar vykusių rinkimų balsai. Manoma, kad musulmonų ir kroatų dominuojamoje Bosnijos dalyje laimės daugiatautė partija, tuo tarpu, serbiškoje dalyje ir toliau tvirtai remiami nacionalistai.
Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), surengusi jau trečius visuotinius rinkimus per tris su puse metų po Bosnijos karo, kol kas nepaskelbė jokių preliminarių rinkimų rezultatų, tačiau politinės partijos skuba pranešti savo paskaičiavimus.

Daugiatautės Socialdemokratų partijos (SDP) vadovo Zlatko Lagumdžičiaus teigimu, suskaičiavus 30-40 proc. balsų, visoje Bosnijoje jų partija jau aplenkė visas tris nacionalistines partijas.

Tačiau nacionalistinė Serbų demokratinė partija (SDS) prognozavo savo įtikinamą pergalę Serbų respublikoje, kuri po karo kartu su musulmonų ir kroatų federacija dalijasi Bosnija.

"Kol kas mes neskelbiame pergalės, tačiau panašu, kad taip ir bus", žurnalistams Banja Lukoje sakė partijos lyderis Draganas Kaliničius.

SDS teigimu, suskaičiavus 97,983 balsus - beveik 10 procentų visų balsų - 57,682 arba 59 procentai rinkėjų pasirinko jų partijos kandidatą, tuo tarpu Vakarų remiamas Bosnijos ministras pirmininkas Miloradas Dodikas gavo tik 29,502 , arba 30 procentų balsų.

SDS pergalė respublikoje būtų skaudus smūgis Vakarų pareigūnams, kurie mėgina stabilizuoti padėtį Balkanuose, kai žlugo autoritariniai režimai Belgrade ir Zagrebe, kurstę konfliktą Bosnijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.