aA
Afrikoje sulaikytas Lietuvos laivas "Rytas" pirmadienį buvo prišvartuotas Malabo uoste, kuris yra Pusiaujo Gvinėjai priklausančioje Bioko saloje, tačiau laivui oficialūs kaltinimai dar nepareikšti. Kaip skelbta, laivas "Rytas", kuris su kroviniu plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną, buvo sulaikytas praėjusį penktadienį Pusiaujo Gvinėjos kariškių.
Laivas
"Ryto" operatoriaus "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius sakė BNS, jog sekmadienį Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai pareikalavo, jog laivas prisišvartuotų Malabo uoste ir šiuo metu "laivas tikriausiai jau prišvartuotas prie kranto".

Pasak B. Bikulčiaus, pirminė Rusijos konsulo, esančio Kamerūne, informacija buvo, jog laivas sulaikytas, nes esą žvejojo afrikiečių teritoriniuose vandenyse.

"Kadangi ši versija visiškai nepriimtina, tai dabar jau kalbama, kad "Rytas" buvo susitikęs su nedideliais ten žvejojančiais laivais ir iš jų priiminėjo šviežią žuvį. Teigiama, kad ta šviežia žuvis rasta ir laive, tačiau ir tai yra absurdiška", sakė B. Bikulčius.

Anot jo, Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai nė nežiūri į laivo registracijos bei krovinio dokumentus ir kol kas nepareiškė jokių oficialių kaltinimų "Rytui".

Laivo įguloje yra 39 žmones, iš kurių 4 Rusijos, 1 Ukrainos, likę - Lietuvos piliečiai. Laivo kapitonas yra Rusijos pilietis, kaliningradietis Valentinas Malychinas. "Ryto" savininkaė yra Lietuvos UAB "Baltlanta", laivas registruotas Klaipėdos uoste.

Kaip skelbta, penktadienį, "Rytui" plaukiant neutraliuose vandenyse, prie jo priplaukė karinis laivas su Pusiaujo Gvinėjos vėliava ir pareikalavo nuleisti Lietuvos vėliavą bei plaukti į Malabo uostą.

Penktadienį pavakare Lietuvos laivas šioje saloje išmetė inkarą. Į "Rytą" atėję ginkluoti kareiviai išsivedė septynis įgulos narius - kapitoną, jo padėjėją, vyriausiąjį mechaniką, gydytoją, vairininką bei laivavedžius.

Vėliau keturiems "Ryto" įgulos nariams buvo leista grįžti į laivą, o toliau liko sulaikyti kapitonas, jo padėjėjas ir mechanikas. Likusiems įgulos nariams uždrausta vaikščioti po laivą, jiems buvo liepta likti savo kajutėse.

Pasak B. Bikulčiaus, kariškiai sugadino visą laivo radijo įrangą, atėmė siųstuvus. Netrukus po sulaikymo kariai iškrovė laivo gabentą krovinį. "Ryte" buvo 2 656 tonos šaldytos žuvies ir 133 tonos žuvies miltų.

B. Bikulčiaus teigimu, įgulai negali būti pateikti jokie kaltinimai, nes laivas plaukė neutraliuose vandenyse ir nepažeidė jokių reikalavimų.

Anot B. Bikulčiaus, Malabo uostas neseniai gavo du karinius laivus, tai "dabar stabdo visus laivus iš eilės, žaidžia karą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.