aA
Į dvi politines stovyklas pasidalijusioje Venesueloje sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, kuriuos, beveik neabejojama, laimės dabartinis valstybės vadovas kairiųjų pažiūrų Hugo Chavezas.
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas susitikime su Karibų baseino šalių vadovais
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas susitikime su Karibų baseino šalių vadovais
© EPA-ELTA
Iš naftos eksporto uždirbtus dolerius žarstantis H.Chavesas yra pelnęs didelį populiarumą tarp milijonų skurstančių Venesuelos gyventojų. Prieš balsavimą surengtose apklausose jis net 30 proc. lenkė savo varžovą, šiaurės vakarinės Sulijos valstijos gubernatorių Manuelį Rosalesą.

Rinkimų išvakarėse 52-ejų metų H.Chavezas, kurio aštuonerius darbo metus prezidento poste lydėjo nuolatiniai opozicijos mėginimai išstumti jį iš valdžios ir konfrontacija su JAV administracija, pareiškė neabejojantis savo pergale prieš M.Rosalesą.

53-ejų metų M.Rosalesas, kuris laikinai pasitraukė iš naftos turtingos Sulijos valstijos gubernatoriaus posto, kad galėtų kandidatuoti į prezidentus, atstovauja opozicijai, kuri anksčiau buvo labai susiskaldžiusi, tačiau ją suvienijo ryžtas įveikti H.Chavezą.

M.Rosalesas sako, jog siūlo venesueliečiams socialdemokratinę alternatyvą dabartinės vyriausybės "karingai politinei ideologijai", kuri šaliai nieko gero neduos.

Tačiau M.Rosalesui sunku varžytis su charizmatiškuoju prezidentu, kuris itin populiarus tarp skurdžiai gyvenančių venesueliečių, sudarančių maždaug pusę visų šalies gyventojų. Iš viso Venesueloje gyvena apie 26 mln. žmonių.

"Atrodo, Chavezas tikrai laimės prezidento rinkimus; dabar yra tik vienas klausimas - kokia persvara", - sakė visuomenės nuomonės tyrimų instituto "Datanalisis" specialistas Luisas Vicente Leonas.

Rinkimų pareigūnai sako nesklandumų nesitikintys, tačiau gandai apie galimus neramumus kai kuriose vietovėse paakino gyventojus apsirūpinti būtiniausių maisto produktų atsargomis - tam atvejui, jei kiltų suirutė.

Gandus pakurstė pats H.Chavezas, ketvirtadienį paskelbęs, jog valdžios institucijos sužlugdė sąmokslą prieš pat rinkimus destabilizuoti padėtį šalyje, kad padidėtų visuomenės parama opozicijos kandidatui.

Buvęs desantininkas H.Chavezas, kažkada vadovavęs nepavykusiam perversmui, pareiškė, jog "neatsakingi pučistų, fašistų elementai rezga sąmokslą sukelti Pietų Amerikos šalyje chaosą, paskutinę minutę mėgindami priversti Venesuelos gyventojus pakeisti savo apsisprendimą, kaip balsuoti".

H.Chavezas pabrėžė, kad per sekmadienį vyksiančius rinkimus žmonės galės pasirinkti arba jo taikią revoliuciją, kuri "įtvirtins šalyje XXI amžiaus socializmą", arba "Amerikos imperijos ir jos pakalikų valdomą vyriausybę".

Prie H.Chavezo populiarumo augimo nemažai prisideda ir pinigai, gaunami už parduodamą naftą. Padedant Kubai, kuri mainais gauna naftos mažesnėmis kainomis, šiomis lėšomis finansuojamos ambicingos sveikatos apsaugos ir švietimo programos, statomi namai lūšnynų rajonuose ir kaimo vietovėse, kuriose klesti skurdas.

Šios programos tokios populiarios, kad netgi M.Rosalesas pareiškė jų neatsisakysiąs, jei bus išrinktas prezidentu.

Tačiau M.Rosalesas taip pat teigia, kad H.Chavezas švaisto gamtos išteklius, ir pažadėjo, kad jei taps prezidentu, 20 proc. pajamų už naftą bus skiriama subsidijoms skurdžiausiai gyvenantiems venesueliečiams.

Venesuelos, kuri per dieną išgauna apie 3 mln. barelių naftos ir pusę visos išgaunamos naftos eksportuoja į Jungtines Valstijas, prezidentas susikūrė lyderio revoliucionieriaus, nebijančio mesti iššūkį JAV administracijai, įvaizdį.

Aistringas beisbolo gerbėjas H.Chavezas neslepia neapykantos George'ui W.Bushui ir ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje pavadinęs JAV prezidentą "šėtonu", "kalbėjo iš širdies".

"Kas nors turi pasakyti šėtonui, kad jis yra šėtonas", - ketvirtadienį sakė H.Chavezas ir pašaipiai pridūrė: "Nesuprantu, kodėl jie įsižeidė".

Balsavimas Venesueloje, kuriame turi teisę dalyvauti 16 mln. rinkėjų, vyksta po virtinės šiais metais vykusių rinkimų kitose Lotynų Amerikos šalyse, kuriuos laimėjo kairiųjų kandidatai.

Balsavimą numatyta pradėti 6 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku ir baigti po 10 valandų, nors paprastai balavimo apylinkės neužveria durų tol, kol balsalapio neįmeta paskutinis eilėje laukiantis žmogus.

H.Chavezas paneigė gandus apie Kubos lyderio Fidelio Castro mirtį. "Tie, kurie tvirtina, kad Fidelis Castro mirė, - meluoja. Jis gyvas, jam viskas gerai", - pareiškė prezidentas, kalbėdamas per CNN televizijos kanalą, transliuojantį laidas ispanų kalba.

"Kubos revoliucija bus tęsiama ir be Fidelio, nes ji nepriklauso nuo vieno žmogaus valios", - pridūrė Venesuelos lyderis.

H.Chavezas dar kartą pakartojo, kad neabejoja savo pergale prezidento rinkimuose šį sekmadienį. "Mūsų pergalę mes paskirsime tau, Fideli, ir broliškai Kubos liaudžiai", - pareiškė jis.

"Tu mums reikalingas daug daug metų, - su savo valia ir ryžtu, - sakė prezidentas. - Tu visu savo gyvenimu rodai mums puikią ištikimybės revoliucijos ir socializmo idėjoms pamoką".

Anksčiau Venesuelos lyderis yra pareiškęs, kad tuoj po prezidento rinkimų vyks į Kubą. H.Chavezas dėl rinkiminės kampanijos negalėjo dalyvauti F.Castro 80-mečio iškilmėse.

Kuboje lapkričio 28 - gruodžio 2 dienomis vyko iškilmingi renginiai F.Castro 80-ųjų gimimo metinių proga, kuriuose dalyvavo 1 500 svečių iš 76 pasaulio šalių. Kulminacija tapo šeštadienį Kubos sostinės Revoliucijos aikštėje įvykęs karinis paradas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.