aA
JAV Gynybos ministras Donaldas Rumsfeldas siūlo keisti amerikiečių karinius veiksmus Irake. Pasak „New York Times“, likus dviem dienoms iki pasitraukimo iš posto, D. Rumsfeldas pateikė Baltiesiems Rūmams ataskaitą, kurioje teigia, jog amerikiečių veiksmai arba neefektyvūs, arba nepakankamai greiti.
Donald Rumsfeld
© Reuters/Scanpix
Laikraštis paskelbė ištraukas iš D. Rumsfeldo paaiškinamojo rašto, kuris Baltiesiems rūmams buvo nusiųstas likus kelioms dienoms iki jo atsistatydinimo.

Dokumente sakoma, kad Amerikos strategija Irake "neduoda norimų rezultatų", taip pat raginama "rimtai pakoreguoti" JAV veiksmų planą šioje šalyje.

Lapkričio 6-ąja datuotame rašte siūloma perdislokuoti kariuomenę ir uždaryti kai kurias bazes, nors viešai gynybos sekretorius tvirtindavo, kad apie Amerikos kariškių skaičių Irake turi spręsti patys vadai.

Buvęs Pentagono vadovas šiame slaptame dokumente taip pat siūlė "išvesti nedidelę JAV ir koalicijos kariuomenės dalį, kad irakiečiai žinotų, jog privalu pasitempti".

Iš paaiškinamojo rašto sunku daryti išvadą, ar D. Rumsfeldas žinojo, jog jį ketinama pakeisti Robertu Gatesu, rašo "The New York Times", nors, pasak Baltųjų rūmų atstovų, apie tai jis kelis kartus kalbėjosi su prezidentu G.W. Bushu.

Dokumente neužsimenama, kad D. Rumsfeldas ketina trauktis iš užimamo posto.

D. Rumsfeldas, kuris laikomas vienu pagrindinių JAV invazijos į Iraką strategų, apie savo atsistatydinimą paskelbė po G.W. Busho Respublikonų partijos pralaimėjimo lapkričio 7-ąją vykusiuose vidurio kadencijos rinkimuose.

Laikraštis pažymi, kad gynybos sekretoriaus žinyba mėgo siuntinėti paaiškinamuosius raštus, vildamasi sužadinti debatus. Pentagono darbuotojai šiuos raštus vadindavo "snaigėmis".

Gynybos departamento atstovas patvirtino "The New York Times" paskelbto dokumento autentiškumą.

www.lrt.lt