aA
Lietuva ir Lenkija žada toliau eiti draugiškų santykių bei gero kaimyninio bendradarbiavimo keliu, tačiau pastaroji primena lenkų tautinės mažumos problemas Lietuvoje. Tai užfiksuota penktadienį Lietuvos ir Lenkijos seimų narių asamblėjos 15-oje sesijoje priimtame pareiškime "Dėl Lietuvos ir Lenkijos sutarties įgyvendinimo", kuri buvo pasirašyta dar 1994 metais, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.
Lenkija
Lenkija
© DELFI
Asamblėja deklaruoja, kad ateityje, įgyvendinant Sutarties nuostatas, abiems šalims reikia imtis dar didesnių projektų ir glaudžiau bendradarbiauti - sėkmingai tęsti "Mažeikių naftos" ir "PKN Orlen" bendradarbiavimą; stengtis įgyvendinti svarbius energetikos bei transporto infrastruktūros plėtros projektus; taip pat, įtraukiant Latviją, Estiją ir kitas ES šalis, imtis branduolinės energetikos plėtros ir panaudojimo regione tyrimų.

Tačiau parlamentarai atkreipia dėmesį, kad yra išspręstos ne visos abiems valstybės aktualios problemos - ypač lenkų tautinės mažumos klausimas Lietuvoje.

Asamblėja pažymi, kad asmenų, priklausančių lenkų tautinei mažumai Lietuvoje, vardų ir pavardžių rašymo klausimas sprendžiamas nepatenkinamai bei atkreipia dėmesį, kad Vilniuje ir Vilniaus apskrityje nekilnojamojo turto grąžinimo lenkų kilmės Lietuvos piliečiams eiga yra nepatenkinama.

Taip pat teigiama, kad reikia skubiai spręsti lietuvių tautinės mažumos Lenkijoje ir lenkų tautinės mažumos Lietuvoje švietimo problemas abiejų valstybių vyriausybėms užtikrinant poreikius atitinkantį finansavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.