aA
Politikai ir teisininkai svarsto galimybę suteikti teisę piliečiams kreiptis į Konstitucinį Teismą. Lietuva yra tarp nedaugelio Europos Sąjungos valstybių, kuriose žmonės tokios teisės neturi, praneša Lietuvos radijas.
Konstitucinis teismas
Konstitucinis teismas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Darbo grupės, rengiančios individualaus konstitucinio skundo koncepciją, vadovas Julius Sabatauskas sako, kad jau apsispręsta dėl to, jog į Konstitucinį Teismą galės kreiptis kiekvienas asmuo, kurio konstitucinės teisės bus pažeistos.

„Turės būti skundžiamas aktas, kuris nepalankiai paveiks pareiškėją, tačiau kurioje stadijoje tą bus galima daryti, dar verda diskusijos. Peržvelgus Europos valstybių praktiką, matyti, kad ten daugeliu atvejų galima kreiptis į Konstitucinį Teismą, kai pareiškėjas išnaudoja visas teisines galimybes, kitaip sakant, negalima apeiti egzistuojančios teisių gynimo sistemos“, – teigia J. Sabatauskas.

Anot darbo grupės vadovo, diskutuojama ir dėl to, ar galėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą ne tik asmuo, bet ir, pavyzdžiui, prokuroras, valstybės kontrolierius, Seimo kontrolierius.

Šiuo metu dėl teisės aktų atitikimo Konstitucijai į Konstitucinį Teismą gali kreiptis Prezidentas, Vyriausybė, ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių bei teismai.

www.lrt.lt