aA
Šalia Kazokiškių statomo didžiausio Lietuvoje Vilniaus apskrities regioninio komunalinių atliekų sąvartyno priešininkai siekia sustabdyti jo statybą. Prezidentui, Seimui, Vyriausybei ir Generalinei Prokuratūrai adresuotame proteste reikalaujama jo vietoje pastatyti šiuolaikišką atliekų deginimo/perdirbimo įmonę.
Šiukšlės
Šiukšlės
© Corbis/Scanpix
Dėl sąvartyno, į kurio statybą jau investuoti 8 milijonai litų, likimo Seimas turėtų apsispręsti po poros savaičių. Protestuotojai įsitikinę, kad sąvartynai, kuriuose milžiniškais kiekiais sandėliuojamos šiukšlės - technologiniu požiūriu pasenęs bei žmogaus sveikatai ir aplinkai žalingiausias atliekų šalinimo būdas. Pasak jų, modernios deginimo/perdirbimo įmonės įrengimas užtruktų nedaug ilgiau, negu pradėtų funkcionuoti Kazokiškių sąvartynas.

Protestu teigiama, kad Kazokiškių sąvartyno statyba prieštarauja Lietuvos teritorijos bendrajam planui, kuriame yra aiškiai įvardinta išskirtinė istorinė ir kultūrinė vietovės bei jos apylinkių reikšmė valstybei. Valdžia kaltinama nepaisanti žmonių sveikatos ir gamtos apsaugos, mat didžiausiam Lietuvoje regioniniam sąvartynui numatyta 500 m. sanitarinė zona – tokia pat, kaip ir vietinės reikšmės šiukšlynui.

Sąvartyno priešininkai tikina, kad nei vietos gyventojai, nei visos šalies visuomenė nebuvo tinkamai informuoti apie planus statyti didžiausią Lietuvos sąvartyną šalia į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą įtraukto Kernavės kultūros rezervato bei nebuvo tinkamai pristatytas poveikio aplinkai vertinimas ir sąvartyno projektas.

Prieš sąvartyno statybą jau ketverius metus protestuoja vietos bendruomenės ir visuomeninės organizacijos. Susirūpinimą dėl sąvartyno likimo yra pareiškęs prezidentas Valdas Adamkus, neigiamai ją įvertino Valstybinė kultūros paveldo komisija, o Seimas kovą nedelsiant rekomendavo statybas stabdyti, tačiau tuometinė A Brazausko vadovaujama Vyriausybė į tai neatsižvelgė. Sąvartyno statyba Lietuvai jau kainavo 8 mln. litų.

Atsižvelgiant į numatomą žalą nacionaliniam interesui, proteste siūloma inicijuoti Lietuvos piliečių referendumą dėl Kazokiškių sąvartyno statybos. Paremti protestą galima čia.

DELFI primena, kad dar kartą balsuoti dėl sąvartyno likimo Seimas nusprendė prieš keletą savaičių. Prieš porą savaičių Seimo Kaimo reikalų komitetas nepritarė siūlymui uždrausti jau pradėtas Kazokiškių sąvartyno statybas.

Kazokiškių sąvartyno statyba kainuos per 30 mln. litų. Pusę sumos dengia Europos Sąjunga. Pastačius naująjį, bus uždaryta per šimtas netvarkingų šiukšlynų visoje apskrityje, tarp jų ir itin prastos būklės perpildytas sąvartynas Kariotiškėse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.