aA
Penki procentai britų yra alkoholikai, todėl, anot kovos su alkoholizmu organizacijų, Didžiosios Britanijos vyriausybė turi skubiai imtis priemonių.
Sveikatos darbuotojų ir antialkoholinės kampanijos aktyvistų konferencijoje nevyriausybinė grupė "Alcohol Concern" trečiadienį paragino susirinkusius atverti akis vyriausybei, nurodant, kad girtuoklių yra dvigubai daugiau negu vartojančių narkotikus.

"Iš dvidešimties žmonių vienas yra alkoholikas ir tik vienas iš 45 yra priklausomas nuo narkotikų, įskaitant ir pagal receptus išduodamus narkotikus", - rašoma organizacijos "Alcohol Concern" pareiškime.

Organizacijos vadovas Ericas Appleby pareiškė, jog kas dieną laikraščiuose nušviečiama alkoholio sukeliama žala: nusikaltimai, smurtas, girti prie vairo. Tačiau vyriausybė demonstruoja stebėtiną neveiklumą.

E.Appleby pasiūlė, kad vyriausybė paskelbtų naują strategiją, pagal kurią veiksmai būtų koordinuojami ir visos valstybės, ir vietos lygmeniu.

Sveikatos apsaugos departamentas pripažino, jog seniai žadėtą strategiją vis delsiama pateikti, tačiau buvo pabrėžta, kad valios tokiam darbui pakanka.

Organizacija "Alcohol Concern" priklausomybe nuo alkoholio vadina tokią būseną, kai žmogus dėl gėrimo turi problemų namie ir tarnyboje, kai dėl šios priežasties sutrinka sveikata.

Grupės duomenimis, su alkoholio vartojimu susijusių mirčių skaičius per 10 metų padidėjo dviem trečdaliais. Tarp asmenų, patyrusių nelaimingus atsitikimus, keturi iš penkių buvo išgėrę.

Alkoholis palieka žymę ir Didžiosios Britanijos pramonėje, kuri kasmet praranda 2,8 milijardo svarų sterlingų (apie 16 milijardų litų) dėl pagiringų darbuotojų ar dėl girtumo patirtų traumų.

Pastaruoju metu itin padaugėjo išgeriančių moterų ir jaunimo. Per 10 metų geriančių moterų skaičius padvigubėjo, kaip ir 11-15 metų alkoholio mėgėjų.

"Lietuvos rytas"