aA
Ukrainos Aukščiausioji Rada penktadienį balsavo už tai, kad Socialistų partijos frakcijos lyderis Vasylis Cuško būtų paskirtas naujuoju vidaus reikalų ministru. Už šį sprendimą balsavo 246 liaudies deputatai.

43 metų ekonomistas V.Cuško, yra keturių pastarųjų šaukimų liaudies deputatas. Nuo 2005 metų vasario iki 2006 metų gegužės jis vadovavo Odesos srities administracijai.

Prezidento sekretoriato vadovas Viktoras Baloha pavadino V.Cuško paskyrimą į VRM vadovo pareigas "vienu geriausių sprendimų".

"Tai turbūt - normalus procesas. Jurijus Lucenka taip pat buvo socialistų partijos narys, ir tai, kad šiandien vidaus reikalų ministro kvota atiteko socialistams, manau, yra vienas geriausių sprendimų", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė V.Baloha.

"Paskirtasis žmogus yra santūrus politikas, jis nepriims staigių sprendimų ir galvos apie tai, kad visuomenei būtų ramu, suvokdamas, kokį vaidmenį vaidina vidaus reikalų ministras", - pažymėjo sekretoriato vadovas.

Atleidžiamas ir užsienio reikalų ministras

Ukrainos parlamentas penktadienį pritarė, kad iš pareigų būtų atleistas provakarietiškas užsienio reikalų ministras Borysas Tarasiukas.

B.Tarasiukas yra artimas prezidento Viktoro Juščenkos sąjungininkas ir laikomas pagrindiniu jo politikos, kuria siekiama buvusios sovietinės Ukrainos suartėjimo su Vakarais, architektu.

450 vietų parlamente už rezoliuciją dėl ministro atleidimo balsavo 247 įstatymų leidėjai. Kad dokumentas būtų priimtas, reikėjo 226 balsų.

Ukrainos parlamentas, kaip ir Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė, jau ne vieną mėnesį nesutaria su prezidentu.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka anksčiau ne kartą pareiškė, kad nepritaria šiam atleidimui, ir žadėjo panaudoti visus galimus įtakos būdus, kad šis sprendimas nebūtų įgyvendintas". Prezidentas taip pat pažymėjo, kad šis atleidimas gali "destabilizuoti" padėtį šalyje.

Prezidento šalininkai parlamente iš frakcijos "Mūsų Ukraina" pavadino sprendimą atleisti Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovą, skiriamą į vyriausybę pagal prezidento kvotą, "nekonstituciniu" ir pažadėjo nepripažinti jo teisėtu.

Išvakarėse per vyriausybės posėdį V.Janukovyčius papriekaištavo ministrui B.Tarasiukui, kad šis neįspėjo jo apie galimą premjero vizito į JAV nukėlimą.

V.Janukovyčius delsė suderinti su V.Juščenka oficialią vizito poziciją ir trečiadienį pateko į keblią padėtį, kai sužinojo, kad B.Tarasiuko žinyba, negaudama V.Janukovyčiaus atsakymo, informavo JAV, kad premjeras pas juos nevažiuoja.

Vyriausybės vadovas tučtuojau pasirašė būtinus dokumentus, ir vizitas į JAV vyks anksčiau numatytu laiku - gruodžio 3-7 dienomis.

B.Tarasiukas buvo paskirtas į vyriausybę pagal prezidento kvotą.

Tuo tarpu nuolatinis prezidento atstovas parlamente Romanas Zvaryčius pareiškė prieš prasidedant balsavimui, kad ministro pirmininko teikimas atleisti B.Tarasiuką peržengia jo įgaliojimų, numatytų konstitucijoje, ribas.

"Yra pagrindo teigti, kad ministro pirmininko teikimas išeina už Konstitucijos nustatytų įgaliojimų ribų", - sakė R.Zvaryčius, kalbėdamas parlamente penktadienį.

Pasak nuolatinio atstovo, konstitucija nesuteikia ministrui pirmininkui išimtinės teisės atleisti užsienio reikalų ministrą. Be to, pagal konstituciją, Ukrainos prezidentas vadovauja užsienio politikos veiklai.

R.Zvaryčius pažymėjo, kad, pagal konstitucija, prezidentui suteikti įgaliojimai teikti užsienio reikalų ministro kandidatūrą, ir "iš to išplaukia jo teisė teikti jį atleisti", - pabrėžė nuolatinis atstovas.

R.Zvaryčius taip pat pranešė, kad anksčiau prezidentas atmetė ministrų kabineto siūlymą nusiųsti į parlamentą teikimą atleisti B.Tarasiuką.

Savo ruožtu liaudies deputatas, Regionų partijos atstovas Jevhenas Kušnariovas mano, kad prezidentas neturi kitos teisės užginčyti parlamento sprendimą atleisti užsienio reikalų ministrą Borysą Tarasiuką, kaip kreiptis į Konstitucinį teismą.

"Be abejo, prezidentas turi teisę kreiptis į Konstitucinį teismą ir užginčyti Aukščiausiosios Rados sprendimą. Tačiau jokių kitokių teisių kaip nors kitaip padaryti, kad B.Tarasiukas toliau dirbtų, aš nematau",- pareiškė jis penktadienį spaudos konferencijoje, atsakydamas į "Interfax" klausimą.

Komentuodamas prezidento pareiškimą, jog B.Tarasiukas bet kuriuo atveju bus užsienio reikalų ministras, deputatas sakė: "Norėtųsi, jog prezidentas būtų santūrus, darydamas pareiškimus, kad jie nekeltų teisinio nihilizmo Ukrainoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.