aA
Buvęs Baltarusijos SSR Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Stanislavas Šuškevičius mano, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nesupranta 1991 metų įvykių, kai buvo paskelbta apie SSRS žlugimą ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) sukūrimą, svarbos, praneša nepriklausoma Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.
Neseniai (prasidedant NVS viršūnių susitikimui) A.Lukašenka sakė, kad Belovežo susitarimai - tai milijonų žmonių tragedija, pačios Belovežo girios išniekinimas.

Tuo tarpu S.Šuškevičius pabrėžė, kad jis didžiuojasi, jog dalyvavo pasirašant (Belovežo) sutartį, skelbiančią, kad SSRS nebeegzistuoja.

"Mūsų prezidentas - menkai išprusęs, pedagoginį išsilavinimą įgijo provincijoje, ir kai kurie dalykai jo sąmonę pasiekia labai lėtai. Šit jis pareiškė esąs labai patenkintas, kad egzistuoja NVS. O juk svarbiausias įvykis, nutikęs Minske prieš 15 metų, buvo būtent NVS sukūrimas, nes Sąjunga faktiškai žlugo kur kas anksčiau", - papasakojo S.Šuškevičius interviu UNIAN SSRS žlugimo ir NVS sukūrimo 15-ųjų metinių proga.

"Mūsų kol kas dar neteisėtas prezidentas taip ir nesuprato, kad Sąjunga žlugo pusantrų metų anksčiau - tuoj po GKČP (GKČP - Valstybinis nepaprastosios padėties komitetas)", - pridūrė jis.

Svarbiausiu teigiamu savo veiklos rezultatu S.Šuškevičius pavadino branduolinio ginklo atsisakymą.

"Aš svarbiausiu iš savo laimėjimų laikau tai, jog man pavyko be jokių išankstinių prašymų išmokėti kompensaciją išvežti iš Baltarusijos teritorijos branduolinį ginklą ir raketas. Šitai į savo laimėjimų sąrašą įtraukiau tuomet, kai Šiaurės Korėja išbandė kažkokią menką bombelę. Priminsiu, kad mes turėjome 81 superšiuolaikinę raketą, 9 jų buvo su savaime skylančiomis galvutėmis. Kad visa tai buvo išvežta ir nepateko į rankas dabartiniams Baltarusijos valdytojams - garantija, jog Europa gyvena ramiai", - patikslino S.Šuškevičius.

Jis taip pat sakė po SSRS žlugimo tikėjęsis sunkaus pereinamojo laikotarpio.

"Mačiau iš Lenkijos pavyzdžio. Ten buvo šoko terapija. Mes kai kuriose srityse patyrėm šoką be terapijos, nes valdžios politologinis ir ekonominis išprusimas buvo menkas. Dar menkesnis - gyventojų. Ir aš supratau, kaip tai sudėtinga. Bet negalėjau numanyti, kad kai kurios buvusios respublikos pasiners į imperinį tamsybiškumą. Tai matyti ir Azerbaidžane, ir kai kur Rusijoje...," - mano politikas.

Baltarusijoje, jo nuomone, gyvuoja "primityvo diktatūra". "Dėl to šalyje viešpatauja baimė, dingsta žmonės", - mano buvęs Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.