aA
Ketvirtadienio susitikime Vilniuje visų dešimties naujųjų Europos Sąjungos šalių ministrai priėmė bendrą deklaraciją, kuria siūloma kuo greičiau plėsti Šengeno erdvę ir leisti kandidatėms prisijungti prie dabartinės Šengeno sistemos (SIS-I+), kol bus įdiegta naujos kartos centrinė informacinė sistema (SIS-II). Dėl šio klausimo ES galutinai apsispręs gruodžio 4-5 d. vyksiančiame teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdyje.
Europos Sąjunga, ES, vėliava
Europos Sąjunga, ES, vėliava
© Corbis/Scanpix
Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys sakė manantis, kad laukiamas politinis sprendimas bus priimtas.

„Visos naujosios šalys narės išreiškė aiškią poziciją, visos pritaria Portugalijos pasiūlytam variantui – įgyvendinti Šengeno informacinės sistemos SIS-I+ plėtrą. Tai būtų tas sprendimas, kuris leistų lygiagrečiai, tačiau ne alternatyviai ,siekti politinio sprendimo tuo laikotarpiu, kai tai yra nustatyta – 2007 metų rudenį. Tai neturėtų sutrukdyti Šengeno informacinės sistemos SIS-II įgyvendinimui ES", – sakė R. Šukys.

Jo teigimu, deklaracijoje raginama galutinį politinį sprendimą dėl Šengeno plėtros priimti kitų metų rudenį, kaip ir buvo patvirtinta 2006 metų birželio mėnesio ES viršūnių susitikime. Siūloma 2008 metų sausį panaikinti kontrolę prie vidinių sausumos ir jūros sienų, o 2008 metų kovą - prie vidinių oro sienų.

„Šio susitikimo moto – naujųjų ES šalių narių ministrai ir naujosios šalys narės neieško kaltų ir nieko nekaltina, tačiau ieško ir siūlo sprendimus", – sakė R. Šukys.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Slovėnijos vidaus reikalų ministras Dargutin Mate sakė, kad norint prisijungti prie Šengeno erdvės, reikia turėti priėjimą prie duomenų bazės ir būtent šis projektas leistų turėti norimą prieigą.

Spalį EK pareiškė, kad įdiegti naujos kartos centrinės Šengeno informacinę sistemą iki numatyto termino – 2007 m. balandžio – nėra jokių galimybių ir jį atidėjo iki 2008 m. birželio.

Į susitikimą Vilniuje atvyko Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos, Maltos, Vengrijos ir Portugalijos delegacijos.

Šiuo metu prie Šengeno susitarimo jau yra prisijungusios visos ES valstybės narės (išskyrus Jungtinę Karalystę ir Airiją), taip pat Islandija ir Norvegija.

SIS II - sudėtingas kompiuterinių technologijų tinklas, kuris įgalina šalis nares keistis informacija apie nepageidaujamus asmenis, narkotikų judėjimą ar vogtus automobilius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.