aA
Prosiriška grupuotė "Hezbollah" ir jos sąjungininkai penktadienį paragino surengti taikią protesto akciją ir pakvietė libaniečius neribotam laikui pasilikti Beiruto centre ir reikalauti, kad būtų sudaryta nauja vyriausybė.
Prieš Siriją nusistačiusi dauguma teigia, kad šia "Hezbollah" inicijuota kampanija, tapusi dar vienu iššūkiu JAV remiamam ministrui pirmininkui Fouadui Siniorai, siekiama atgaivinti Sirijos įtaką Libane.

Šiitų grupuotė "Hizbollah" ir pagrindiniai jos sąjungininkai - parlamento pirmininko Nabilo Berri šiitų judėjimas "Amal" ir krikščionių lyderio Michelio Aouno Laisvasis patriotinis judėjimas - teigia norintys efektyviau dalyvauti priimant sprendimus ir turėti savo atstovus vyriausybėje, kad būtų atspindėtas jų politinis svoris.

Daug libaniečių būgštauja, kad plataus masto protestai gali virsti gatvės riaušėmis, kurios dar labiau pagilintų politinę krizę ir, tvyrant tarpkonfesinei įtampai, pastūmėtų Libaną į chaosą.

"Nacionalinė Libano opozicija... kviečia libaniečius penktadienį 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ateiti į taikų mitingą ir sėdimąjį protestą Beiruto centre ir reikalauti, kad būtų sudaryta nacionalinės vienybės vyriausybė", - rašoma opozicijos pranešime.

Libano armija teigė būsianti neutrali, tačiau pažadėjo įsikišti, jeigu prasiveržtų smurtas ar būtų puolami vyriausybės pastatai.

Nuo lapkričio 21 dienos, kai buvo nužudytas antisiriškų pažiūrų ministras Pierre`as Gemayelis, Beiruto gatvėse budi tūkstančiai policininkų ir karių.

Protesto akcija įvyks prie vyriausybės rūmų ir parlamento Beiruto centre, kur praėjusias metais vyko didžiausi Libano protestai.

Šį mėnesį iš savo postų atsistatydino šeši opozicijos ministrai, susilpnindami F.Sinioros vyriausybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.